gaba hatása

Gaba (gamma amino vajsav) hatása és amit tudni kell róla

A legtöbb ember még csak nem is hallott a GABA-ról, nem beszélve arról, hogy mit csinál a szervezetben. A szorongásban vagy álmatlanságban szenvedők számára azonban ez a fontos neurotranszmitter lehet a kulcsa a tünetek csökkentésének.

Valójában sok gyógyszer, amelyet ezeknek az állapotoknak a kezelésére használnak, úgy működik, hogy fokozza ennek a neurotranszmitternek az agyi aktivitását. A benzodiazepinek például a szorongás elleni gyógyszerek egy osztálya, amelyek a GABA-receptorok aktivitásának fokozásával hatnak az idegek megnyugtatására és a szorongás enyhítésére.

Az alvást segítő gyógyszerek, a GABA aktivitásának növelésével is hatnak, ami nyugtató hatású, amely enyhítheti az álmatlanságot .

Ennek a kulcsfontosságú neurotranszmitternek a jelentőségét csak az elmúlt években ismerték fel, de mára azt gyanítják, hogy számos egészségügyi állapotban játszik szerepet, beleértve az ADHD-t, az álmatlanságot, a depressziót, a szorongást, a gyulladást és a premenstruációs szindrómát.

Ezenkívül növelheti az emberi növekedési hormon szintjét , amely egy fontos hormon, hiszen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, növelheti az izomerőt és felgyorsíthatja a fogyást.

Szerencsére természetes módon növelheti ennek a létfontosságú neurotranszmitternek a szintjét, akár kiegészítéssel, akár más természetes vegyületek szintjének növelésével, amelyek közvetlenül befolyásolják a szintézist.

 

 

Mi az a GABA?

A gamma-amino-vajsav, más néven GABA, egy neurotranszmitter, amely segít üzeneteket küldeni az agy és az idegrendszer között.

Az agyban glutamátból termelődik. Ezt a folyamatot a B6-vitamin aktív formája és a glutamát-dekarboxiláz (GAD) enzim katalizálja.

Fő feladata, hogy csökkentse az idegsejtek aktivitását az idegrendszerben. Számos feltörekvő kutatás azt találta, hogy számos betegségben szerepet játszhat, beleértve a depressziót, a szorongást és a stresszt.

Úgy gondolják, hogy a gamma-amino-vajsav természetes nyugtató hatású, és úgy gondolják, hogy csökkenti a szorongás és a félelem érzését azáltal, hogy csökkenti az idegsejtek ingerlékenységét.

Gyakran használják természetes kiegészítőként az alvás elősegítésére, a hangulat javítására és a menstruáció előtti tünetek enyhítésére.

nutriversum gaba kapszula

 

 

A GABA hatása és felhasználási területei

 1. Oldja a Szorongást
 2. Javítja az alvás minőségét
 3. Csökkenti a depresszió tüneteit
 4. Enyhíti a PMS tüneteit
 5. Csökkenti a gyulladást
 6. Javítja a fókuszt ADHD-ben
 7. Növeli a növekedési hormon szintjét

1. Oldja a szorongást

A GABA egyik fő funkciója az idegek ingerlékenységének csökkentése, amely a szorongás és a félelem érzéséhez köthető. Ennek oka, hogy nyugtató hatása van, és gyakran használják természetes gyógymódként a szorongás ellen. Valójában bizonyos szorongásos zavarokat a GABA csökkent szintjével is összefüggésbe hoznak.

Az American Journal of Psychiatry tanulmánya  megállapította, hogy a pánikbetegségben szenvedők, a szorongásos zavarok egy fajtája, amelyet ismétlődő pánikrohamok jellemeznek, károsodott GABA-reakciója volt. ( ) A Columbia University College of Physicians and Surgeons’ Psychiatry Department of Psychiatry egy másik tanulmánya kimutatta, hogy a pánikbetegségben szenvedők és a családi kórtörténetben hangulati és szorongásos zavarok csökkent agyi GABA-koncentrációt mutattak. ( 2 )

A GABA mellett számos más természetes gyógymód is elérhető a szorongás kezelésére, mint például a meditáció, az illóolajok vagy  a macskagyökér , egy gyógynövény, amely segít növelni a GABA szintjét az idegi aktivitás gátlására.

 

2. Javítja az alvás minőségét

Az álmatlanság elalvási nehézségekkel jellemezhető állapot, amely a becslések szerint a felnőttek 30 százalékát érinti világszerte. ( 3 ) A GABA nyugtató hatású, és az idegek ingerlékenységének csökkentésével természetes módon elősegítheti az elalvást. ( 4 )

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a GABA alkalmazása segített a résztvevőknek gyorsan elaludni, átlagosan öt perccel lerövidítette az elalváshoz szükséges időt. ( 5 ) Ezenkívül az álmatlanságban szenvedőknek alacsonyabb a GABA szintje. A  Sleep folyóiratban 2008-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az álmatlanságban szenvedő betegeknél 30 százalékkal alacsonyabb szint volt a kontrollcsoporthoz képest. ( 6 )

Amellett, hogy a GABA-t alvásra használjuk, a rendszeres alvási ütemterv, a koffeinbevitel korlátozása és a GABA működését elősegítő magnézium bevitele is elősegítheti a jobb alvást.

 

3. Csökkenti a depressziót

A szorongás megelőzése és az alvás szabályozása mellett a GABA neurotranszmitterről úgy gondolják, hogy központi szerepet játszik a depresszióban . Kutatások kimutatták, hogy a depresszióban szenvedőkben általában alacsonyabb a GABA szint, mint a depresszióban nem szenvedőkben. ( 7 )

A GABA szintje a depresszió kezelése után is emelkedhet. A Yale Egyetem Orvostudományi Karának Pszichiátriai Tanszékének egyik tanulmánya kimutatta, hogy a depressziójuk miatt elektrokonvulzív terápián átesett betegeknél a kezelést követően megnövekedett a GABA szintje. ( 8 ) Antidepresszáns hatásának köszönhetően a GABA jó alternatívája lehet a depresszió hagyományos kezeléseinek. ( 9 , 10 )

A depresszió egyéb természetes gyógymódjai közé tartozik az étrend módosítása, a sok testmozgás és annak biztosítása, hogy kielégítse D-vitamin-szükségletét.

 

4. Enyhíti a PMS tüneteit

A premenstruációs szindróma vagy a PMS olyan tünetek csoportja, mint a hangulati ingadozások, a fáradtság és az étkezés utáni sóvárgás, amely a nőknél az ovuláció és a menstruációs vérzés kezdete között jelentkezik. A tanulmányok azt mutatják, hogy a GABA szintet megzavarja a menstruáció, és a menstruációs ciklus során csökkenhet. ( 11 )

Ez a neurotranszmitter segíthet a PMS tüneteinek enyhítésében . Például egyes tanulmányok azt sugallták, hogy természetes fájdalomcsillapítóként működhet, míg mások megjegyezték, hogy részt vehet a görcsök mechanizmusában. ( 12 13 )

A barátcserje, a B6-vitamin és a magnézium szintén természetes gyógymódok a PMS-re , amelyek segíthetnek egyensúlyban tartani a hormonokat és csökkenteni a tüneteket.

 

5. Csökkenti a gyulladást

Bár a gyulladás az immunrendszer által kiváltott normális válaszreakció betegség vagy sérülés következtében, a krónikus gyulladás hozzájárulhat olyan betegségekhez, mint a rák, a szívbetegség és még az ízületi gyulladás is. Egyes kutatások azt találták, hogy a GABA segíthet csökkenteni a gyulladást, és hasznos lehet ezen állapotok kezelésében.

Az UCLA állatkísérlete például azt találta, hogy az egerek GABA-val történő kiegészítése csökkentette a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát, és csökkentette a tüneteket azoknál, akik ezt tapasztalták. ( 14 ) A  Journal of Neuroinflammation egy másik áttekintése azt sugallta, hogy a GABA csökkentheti az ízületi gyulladást kiváltó útvonal aktivitását. ( 15 )

Az étrend gyulladáscsökkentő ételekkel való kiegészítése szintén segíthet a gyulladás csökkentésében. A zöld leveles zöldségek, bogyók, lazac és dió mind gyulladáscsökkentő élelmiszerek, amelyek a GABA mellett hasznosak lehetnek.

 

6. Javítja a fókuszt a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban

A figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, más néven ADHD, olyan állapot, amely gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint, és olyan tüneteket okozhat, mint a korlátozott figyelem, az impulzivitás és a hiperaktivitás. A GABA-t néha arra használják, hogy javítsák a fókuszt és csökkentsék a tüneteket a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben szenvedő egyéneknél.

A Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának 2012-es tanulmánya összehasonlította a GABA koncentrációját ADHD-s és nem szenvedő gyermekekben, és megállapította, hogy az ADHD-s gyermekek agyi koncentrációja csökkent. ( 16 ) Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a GABA alacsonyabb szintje több impulzivitással és kevesebb gátlással járt együtt. ( 17 )

A GABA-kiegészítő önmagában vagy a hagyományos kezelésekkel együtt történő bevétele természetes módon csökkentheti az ADD és az ADHD tüneteit. Az ADHD-diéta követése és más természetes gyógymódok alkalmazása az ADHD kezelésére szintén hatékonyan segíthet a tünetek csökkentésében.

 

7. Növeli a növekedési hormon szintjét

Az emberi növekedési hormon az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely olyan előnyökkel jár, mint az izomerő növekedése, a szívbetegségek alacsonyabb kockázata, a jobb testösszetétel és az erősebb csontozat.

Ennek az alapvető hormonnak a hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint a késleltetett pubertás és lassult növekedés gyermekeknél, valamint depresszió, szexuális diszfunkció, inzulinrezisztencia és a szívbetegségek fokozott kockázata felnőtteknél.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a GABA-kiegészítés növelheti az emberi növekedési hormon szintjét. Egy 2008-as tanulmányban 11 férfit három gramm GABA-val vagy placebóval egészítettek ki, amit pihenő vagy ellenálló edzés követett. A GABA-val történő kiegészítést követően a résztvevők akár 400 százalékos növekedést tapasztaltak az emberi növekedési hormon szintjében. ( 18 )

A nagy intenzitású testmozgás más kiegészítőkkel, például az L-glutaminnal és az L-argininnel együtt szintén segíthet a növekedési hormon szintjének természetes növelésében.

 

 

Kockázatok és mellékhatások

A GABA a legtöbb ember számára biztonságos, és minimális mellékhatásokkal használható. Néhány ember azonban korlátozhatja vagy elkerülheti a használatát.

Ha Ön terhes vagy szoptat, ne szedjen GABA-kiegészítőt, mivel a hatását ezeken az egyéneken nem vizsgálták. Ezenkívül, ha már szed depresszió, szorongás vagy álmatlanság kezelésére szolgáló gyógyszereket, érdemes lehet beszélnie kezelőorvosával, mielőtt elkezdené a táplálékkiegészítést, mivel ez befolyásolhatja vagy megváltoztathatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását.

Néhányan arról is beszámoltak, hogy a nagy dózisok valóban fokozhatják a szorongást vagy a depressziós epizódokat. Ezenkívül, ha bármilyen más negatív tünete van, mint például a bőr bizsergése vagy kipirulása, hagyja abba a használatát, és forduljon egészségügyi szakemberhez.

 

 

GABA adagolási útmutató

Az adagok kortól, nemtől és súlytól függően változhatnak. A táplálékkiegészítés megkezdése előtt a legjobb, ha beszél orvosával, és eldönti, hogy megfelelő-e az Ön számára, és mennyit kell bevennie.

Az általános stresszoldás tipikus adagja napi 750-800 milligramm, három-négy adagra osztva a nap folyamán.

Szorongás esetén egyesek napi háromszor 250-650 milligramm bevételt javasolnak, összesen 750-1950 milligrammot.

Az ADHD tüneteinek csökkentése érdekében a legjobb, ha naponta háromszor 250–400 milligrammot vesz be, vagy összesen legfeljebb 1200 milligrammot.

A legjobb, ha alacsonyabb adaggal kezdi, és tovább halad, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól tolerálja, és megtalálja az Ön számára legmegfelelőbb adagot. Ha bármilyen negatív mellékhatást észlel, csökkentse az adagot, és konzultáljon orvosával, ha a tünetek továbbra is fennállnak.

 

 

Mivel érdemes kombinálni?

A tiszta GABA étrendkiegészítők formályában is beszerezhető. Olyan kiegészítőket is találhat, amelyek kombinálják a GABA-t más szorongáscsökkentő összetevőkkel.

Gaba kiegészítő használata helyett, használhat más természetes kiegészítőket is a szorongás kezelésére, amelyek segíthetnek hatékonyan növelni a GABA aktivitását az agyban.

A macskagyökérről például kimutatták, hogy fokozza a GABA felszabadulását az agyi idegvégződésekből, majd megakadályozza, hogy az ismét visszakerüljön az idegsejtekbe. Gyakran használják természetes gyógymódként szorongás, álmatlanság és menstruációs görcsök esetén. ( 19 )

A magnézium a GABA működéséhez is fontos. Valójában az álmatlanság és a szorongás a magnéziumhiány két gyakori jele . Ha elegendő magnéziumot visz be az étrendjébe, akár táplálékkal, akár étrend-kiegészítővel, növelheti a magnéziumszintet, és megelőzheti ezeket a negatív mellékhatásokat.

A B6-vitamin a GABA termelődését is katalizálja. A B6-vitamin-szükségletének kielégítése a diétán keresztül segíthet biztosítani ennek a neurotranszmitternek a megfelelő szintjét a szorongás és az álmatlanság megelőzésére. ( 20 )

 

 

Gaba Története

Bár a GABA-t először 1883-ban szintetizálták, kezdetben csak növényi és mikrobák anyagcseretermékeként ismerték.

Valójában csak az elmúlt években ismerték fel jelentőségét. Először 1910-ben fedezték fel a szövetekben, majd 1950 körül találták meg az emlősök agyában, amikor a potenciális neurotranszmitter hatása iránti érdeklődés tetőzött.

A kutatók azonban úgy vélték, hogy egy ideig nem felelt meg a neurotranszmitter kategóriába való besorolás kritériumainak. Ehelyett a tudósok úgy vélték, hogy ez inkább depresszáns, mint valódi neurotranszmitter.

Csak 1968-ban találtak végleges bizonyítékot arra, hogy valódi neurotranszmitternek minősíthető. A következő évtizedekben a GABA jelentős mennyiségű kutatás tárgyává vált, hogy megértsék a szervezetben betöltött szerepét. ( 21 )

Ma még csak most kezdjük a felszínt súrolni ennek a létfontosságú neurotranszmitternek a lehetséges hatásainak feltárásában, és annak, hogy hogyan hathat az egészség számos aspektusára, az alvás javításától az olyan érzések szabályozásáig, mint a szorongás és a félelem. Ahogy a kutatások folytatódnak, elkezdtünk többet megtudni arról, hogy mennyire fontos lehet ez a neurotranszmitter.

 

 

Összegzés

 • A GABA egy gátló neurotranszmitter, amely csökkenti a félelem és a szorongás érzését.
 • A GABA számos betegségre jótékony hatással van, és a depresszió, az ADHD, az álmatlanság, a szorongás, a gyulladás és a premenstruációs szindróma segítésével jár. Segíthet növelni az emberi növekedési hormon szintjét is.
 • Fokozza a GABA aktivitást egy tiszta étrend-kiegészítő vagy más természetes gyógymódok, például a macskagyökér használatával, amelyek növelik a szervezet szintjét.
 • A legtöbb ember számára a táplálék-kiegészítés biztonságos és hatékony módja lehet számos betegség leküzdésének.

 

 

GABA (gamma-aminovajsav) Gyakori Kérdések és Válaszok

Mi az a GABA (gamma-aminovajsav)?

GABA (gamma-aminovajsav) egy természetes, nem esszenciális aminosav, ami az emberi agyban és a központi idegrendszerben található. Fő feladata, mint inhibítoros neurotranszmitter, az idegsejtek tevékenységének szabályozása és a túlzott ingerlések csökkentése.

 

Mire használják a GABA-t?

A GABA számos betegség és állapot kezelésére használatos, többek között:

 • Szorongás és stressz csökkentése
 • Alvászavarok kezelése
 • Epilepszia
 • Premenstruációs szindróma (PMS)

 

Milyen élelmiszerekben található meg GABA?

GABA természetes módon megtalálható bizonyos élelmiszerekben, mint például:

 • Tejtermékek (joghurt, sajt)
 • Gabonafélék (barna rizs, zab)
 • Babfélék (lencse, csicseriborsó)
 • Zöldségek (brokkoli, spenót)
 • Diófélék és magvak (mandula, napraforgómag)

 

Milyen mellékhatásokkal járhat a GABA kiegészítők szedése?

A GABA kiegészítők szedése általában biztonságosnak tekinthető, de néhány ember számára mellékhatások léphetnek fel, mint például:

 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Álmosság
 • Izomgyengeség

 

Mennyi GABA-t kell szedni a hatás eléréséhez?

A GABA adagolása egyénenként változó lehet, ezért fontos, hogy orvos vagy gyógyszerész tanácsát kövesse. Általánosságban elmondható, hogy a napi adag 100-200 mg között lehet, de bizonyos esetekben akár 500 mg-ot is elérhet.

 

Mikor és hogyan kell szedni a GABA kiegészítőket?

A GABA kiegészítőket általában étkezés nélkül, leginkább lefekvés előtt javasolt szedni, hogy segítse az alvást és csökkentse a stresszt. Mindig kövesse az adott termék címkéjén található utasításokat, és konzultáljon orvosával a megfelelő adagolásról és szedési módokról.

 

Hogyan működik a GABA az agyban?

A GABA az agyban és a központi idegrendszerben működik, mint inhibítoros neurotranszmitter. Ez azt jelenti, hogy képes lecsökkenteni az idegsejtek közötti kommunikációt, amely visszafogja a túlzott idegi aktivitást és segít elkerülni az idegrendszer túlstimulálását. Így a GABA segítségével az agy pihenést és nyugalmat érezhet, ami csökkenti a stresszt, a szorongást és az alvászavarokat.

 

Van-e kölcsönhatása a GABA-nak más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel?

A GABA kiegészítőknek lehetnek kölcsönhatásai más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel, ezért fontos, hogy orvosával konzultáljon, mielőtt elkezdi szedni őket.

 

Hogyan lehet természetes módon növelni a GABA szintet?

A GABA szintjét természetes módon is lehet növelni, például:

 1. Táplálkozás: Az élelmiszerek, amelyekben megtalálható a GABA vagy elősegítik a GABA termelését (pl. tejtermékek, gabonafélék, babfélék, zöldségek, diófélék és magvak) fogyasztása.
 2. Meditáció: A rendszeres meditáció segíthet csökkenteni a stresszt és nyugalmat teremteni, ami hozzájárulhat a GABA termeléséhez.
 3. Testmozgás: A rendszeres testmozgás javítja az agy egészségét és növeli a GABA termelését.
 4. Alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elősegíti a GABA termelését és az agy egészséges működését.

 

Hogyan hat a GABA az alvás minőségére?

A GABA szintjének növelése elősegítheti a nyugodt alvást és javíthatja az alvás minőségét. A GABA segít lecsendesíteni az agyat és csökkenteni a stresszt, ami segíthet a gyorsabb elalvásban és a mélyebb alvási fázisok elérésében. Ezenkívül a GABA hozzájárulhat az alvás alatti izomlazításhoz, ami szintén segíthet.

 

Kinek nem ajánlott a GABA kiegészítők szedése?

Bár a GABA kiegészítők szedése általában biztonságosnak tekinthető, vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott:

 • Terhesség és szoptatás alatt
 • Máj- vagy vesebetegségben szenvedőknek
 • Légzési problémákkal küzdőknek
 • Egyéb gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel való kölcsönhatás miatt

Mielőtt elkezdené szedni a GABA kiegészítőket, mindig konzultáljon orvosával, hogy eldöntse, melyik a legjobb megoldás az Ön számára.

 

Mennyi idő alatt kezdődik a GABA hatása?

A GABA hatásának megjelenése egyénenként eltérő lehet. Néhány ember gyorsan érezheti a hatását, néhány órán belül, míg másoknak több napra vagy akár hetekre is szükségük lehet a változások észleléséhez. Fontos türelemmel és következetességgel szedni a kiegészítőket, és tartsa be az orvosa által javasolt adagolást.

 

Lehet-e függőséget okozni a GABA kiegészítők szedése?

A GABA kiegészítők szedése általában nem okoz függőséget, mivel természetes anyagról van szó, amely az emberi agyban is előfordul. Azonban előfordulhat, hogy a szervezet megszokja a kiegészítőkben lévő extra GABA-t, és ennek eredményeként a természetes GABA termelése lecsökkenhet. Ezért fontos, hogy a GABA kiegészítők szedését mindig orvosi felügyelet mellett végezze, és tartsa be az előírt adagolást és időtartamot.

0 likes (You must login to like)