kerékpáros táplálkozás

Kerékpáros táplálkozás 6 aranyszabálya

A sportolók tápanyag és energiaszükséglete egyénenként változó, amelyet sok tényező befolyásol. Egy sportoló – kerékpáros táplálkozás az általa végzett terhelések mennyiségéhez kell mindig igazítani. A különböző adottságú sportolók és a különféle sporttevékenységek, mint futás, kerékpározás, futball is más tápanyagigényeket mutathatnak, de általános javaslatok és jól bevált alkalmazott étkezési technikák elmondhatók.

Egy magasan képzett sportoló valószínűleg hatékonyabb, így valószínűleg kevesebb kalóriára van szüksége, hogy elvégezze ugyanazt a munkát, mint egy amatőr sportolónak.

Nagyon fontos! A lényeg, hogy mindig visszajuttasd a szervezetedbe, amit felhasznál.

A különbség a kalóriabevitel szempontjából az edzések / versenyek alatt a nyugalmi időszakhoz képest jelentős lehet. Ezt ne keverjük össze.

Ahhoz, hogy megközelítőleg ki tudd aknázni a benned rejlő legjobb teljesítményedet, a következő 6 aranyszabályt be kell tartanod, amit Nigel Mitchell (English Institute of Sport) javasolt korábban.

 

Kerékpáros táplálkozás 6 aranyszabálya:

kerékpáros étrend

 

  1. Hidratálás: Ha kiszáradsz, meghalhatsz. Az egyik módja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelően hidratálunk, hogy sportitalokat fogyasztunk, melyek tartalmaznak nátriumot és káliumot, melyeket fokozottan veszítünk az izzadság során. Ezek az ásványi anyagok segítenek a megfelelő helyre juttatni a folyadékot a megfelelő módon. Egy sportital a benne található szénhidrátok segítségével folyamatosan ellát energiával is. Jegyezd meg, óránként akár 1 liter folyadékra is szükséged van a sportolás alatt, éppen ezért igyál rendszeresen, ne várd meg míg szomjas leszel…az már túl késő! Az ásványi anyagok bevitelét érdemes akár sótabletta formájában is kiegészítened.
  2. Sportolás előtti feltöltés: Fontos tényező a megfelelő reggeli, hogy megbizonyosodj róla, hogy fenntartsd a jó vércukorszinted és olyan tápanyagokkal lásd el magad, melyek folyamatosan biztosítanak számodra energiát. A zabkása egy megfelelő étel ehhez, alacsony Glikémiás Indexel. Azáltal, hogy alacsony a glikémiás indexe, segít megőrizni az izom glikogén szintet. A szénhidrátok és a fehérjék kombinálása szintén egy fontos szempont.
  3. Egyél megfelelő fehérjéket és esszenciális zsírokat: A fehérjék fogyasztásának fontossága gyakran elkerüli a kerékpárosok figyelmét, akik úgy gondolják, hogy elegendő csak a szénhidrát töltés. De a fehérjék fontosak a bennük található aminosavak miatt. Nagyon sok lehetőség kínálkozik hozzájutni a megfelelő és sportolók számára is hatékony aminosavak fogyasztására, ezeket érdemes alkalmazni. Mindenképp javasolt még az Omega 3 zsírsavak kiegészítő fogyasztása, melyek az egészségre gyakorolt jótékony hatásain túl, a sportolók számára fontos teljesítmény növelő hatásokról is ismert.
  4. Étkezés a verseny során: Nagyon fontos, hogy egy hosszabb verseny során tápláljuk magunkat. A legtöbb versenyző a verseny későbbi szakaszáig, amíg
  5. Regeneráció: Egy edzés vagy verseny után fontos, hogy minél gyorsabban és minél többet visszaadjunk a szervezetünknek a regeneráció érdekében. Egy edzés utáni regenerációs ital tökéletes választás, mivel jól és könnyen emészthető és gyorsan elkészíthető. Jegyezd meg! Egy keményen edző sportolónak a szünnapokon nagy figyelmet kell szentelnie a táplálkozásár, mivel ezeken a napokon tud az izom igazán regenerálódni.
  6. Rendszeresség az evésben: Legyen a három fő étkezésen kívül 2-3 kisebb étkezés is és egy kisebb még vacsora után is. A lefekvés előtti és ébredés utáni aminosav fogyasztás mindenképp javasolt, ha intenzív és rendszeres edzéseket végzel.

 

Ha súlyt szedsz fel, akkor általában túltöltésről beszélhetünk, de ezt nem csak az étel mennyisége és a minősége okozhatja, hanem a nem megfelelő időben és rendszerességgel végzett étkezés. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő időben étkezel. Ha semmit sem eszel egy hosszú edzés előtt vagy közben, de utána jó nagy mennyiséggel próbálod pótolni az elvesztett kalóriákat, súlyt fogsz felszedni.

Különbség van akkor enni, amikor ki vagyunk ürülve és éhesek vagyunk, majd az összes elégetett kalóriát igyekszünk pótolni, mint a kevesebb, de gyakoribb evés, ami biztosítja, hogy van egy jó, kiegyensúlyozott étrendünk, sok gyümölccsel és zöldséggel.

Sok őrült mítoszt és történetet hallani, hogy egyes sportolók, hogyan próbálják meg leadni a súlyukat egy verseny előtt. A nem evés és a minimális szénhidrát fogyasztásával a verseny előtti napokban csak azt érjük el, hogy izmot veszítünk, erőtlenek leszünk és nem megfelelő energiaszinttel vágunk neki a várt megmérettetésnek. A verseny előtti diétát jobb, ha erre szakosodott szakember felügyelni és nem éheztetjük magunkat.

 

Kerékpárosoknak ajánlott kiegészítőink:

iam-mineral-tabs-sótabletta-1100x1100-min
Elfogy.

i:am MINERAL TABS 120 sótabletta – ENDURAID sótabletta

5 025 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 33g – energia zselé

660 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 690 Ft

SQUEEZY PROTEIN ENERGY DRINK 650g fehérje ital

6 990 Ft
squeezy energy drink narancs 650g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – narancs

6 450 Ft
energia szelet alma ízben
Elfogy.
koffeines energia szelet meggyes ízben
Elfogy.