lány erős hajkoronája

Hajvitamin – A legjobb hajerősítő vitaminok és hajhullás ellen

A haj az emberek fizikai megjelenésében és önértékelésében igen fontos szerepet játszik, ezért is lehet kritikus a hajhullás észlelése és a gyenge, töredezett haj, különösen akkor, ha úgy tűnik visszafordíthatatlan a folyamat. De azzal tisztában voltál például, hogy létezik hajvitamin, hajnövekedést serkentő vitaminok

Valójában a rossz táplálkozás és egyes vitaminok hiánya vezet elsődlegesen a hajhulláshoz. A következőkben felsorolt természetes anyagok, mind a probléma gyökerét igyekeznek orvosolni, a hormonszint szabályozásával és a korral egyre inkább növekvő oxidatív stressz csökkentésével.

A nők kevesebb mint 45%-a éli le úgy az életét, hogy nem veszti el valamilyen formában a hajzatának valamekkora részét, míg a férfiak esetében a többség átesik ezen.

A szépségipar tisztában van ezzel, éppen ezért a hajdúsítás ígéretével újabb és újabb készítményeket dobnak a piacra a fiatalodni vágyó fogyasztók legnagyobb megelégedésére.

Mielőtt még egy csalódást keltő kozmetikumba beruháznál, próbáld ki az alábbi vitaminokat és táplálékkiegészítőket, melyek támogatva a szervezeted működését, belülről erősítik a hajadat.

 

 

Hajvitamin – Vitaminok hajhullás ellen és az erős hajért

 

Az igazság az, hogy a hajhullás, a töredezett haj egy komplex jelenség, amiben szerepet játszanak különböző genetikai, hormonális és környezeti tényezők.

Csakúgy, mint a bőrünk, a szőrtüszők kívül is és belül is képesek az elöregedésre. Ilyen belső ok lehet a genetikai örökségünk és az epigenetikus mechanizmusaink, a külső befolyás pedig lehet pl. dohányzás vagy UV-sugárzás stb.

Néhány esetben a hajhullást vitaminhiány okozza. Szerencsére ez vitaminban gazdag étkezéssel és étrendkiegészítők segítségével könnyen orvosolható.

Egyes vitaminok antioxidánsokban bővelkednek, mások a hormonháztartás stabilizálásával járulnak hozzá a haj megritkulásának megállításához.

Amennyiben természetes módon szeretnéd táplálni a hajkoronádat, próbáld ki az alábbi hajvitaminok valamelyikét!

 

 

Hajnövekedést serkentő vitaminok

Halolaj

A különféle zsírsavakban gazdag olajat, mind állat- mind emberen végzett kísérletek során széles körben tesztelték és a pozitív eredményeket figyelembe véve gyakran alkalmazzák a bőr és a haj kezelésére.

Az Omega-3 zsírsav hozzájárul a haj táplálásához, megvastagításához és megszünteti a gyulladást, ennek köszönhetően a hajhullás is csökken. Mindezek mellett még a növekedés sebessége is gyorsítható általa.

2015-ben a Journal of Cosmetic Dermatology elnevezésű folyóirat közzétett egy tanulmányt, amely egy hat hónapos omega-3, omega-6 és az antioxidánsokat tartalmazó kúra hajra gyakorolt hatását elemezte.

A véletlenszerűen kiválasztott 120 egészséges, női mintázatú hajhullással rendelkező nő összehasonlító kutatásban vett részt. Az elsődleges vizsgálati szempont a standardizált fényképek összehasonlítása volt a szőr sűrűségének megváltozása tekintetében, a másik pedig az aktív szőrtüszők százalékában és a szőrnövekedés átmérőjének megoszlásában bekövetkezett változást hasonlította össze.

6 hónappal a kezelés megkezdését követően a fényképek kimagasló eredményt mutattak a halolajjal kezelt páciensek esetében.

A haj növekedése felgyorsult a kontrollcsoporthoz képest és a résztvevők 89,9%-a be tudott számolni a hajhullás csökkenéséről, ezenkívül a haj átmérője és a hajsűrűség tekintetében is javulás volt tapasztalható (86% és 87%). (*)

Fogyassz minél több Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket a gyulladás csökkentésének elősegítésére és a hormonszint kiegyensúlyozására, ez lehet lazac, makréla, tonhal, maréna, szardínia, tojásfehérje, dió, kendermag vagy nyers szójabab!

Amennyiben nem fogyasztasz ilyen és ehhez hasonló táplálékokat, ezeket kiválthatod egy-két kapszula vagy egy evőkanál csúcsminőségű halolajjal. Abban az esetben, ha már szedsz vérhígítót, többek között aszpirint is, mindenképpen kérd ki szakorvos véleményét, mielőtt a szedésébe kezdenél.

 

Cink

A cink vegyületek szájon át történő alkalmazása évtizedek óta bevett gyakorlatnak számít, használják a telogén effuvium és az alopecia ereate okozta hajhullás kezelésére, hiszen a cink képes erősíteni a haj hagymáit.

A cink egy elengedhetetlen nyomelem a szervezet számára, és bizonyos enzimek működéséhez is szükséges, szerepe van a szőrtüszők működésében is. Vagyis gátolja a szőrtüszők regresszióját és felgyorsítja a szőrtüszők helyreállítását.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy az alopecia areate betegnek lehet cinkhiánya is, ilyen esetekben a cink-szulfát szedése hatékony kezelésként szolgál. Egy 2013-ben végzett kutatás során négy különböző hajhullás típus (alopecia areata, férfi hajhullás, női hajhullás és a telogen effuvium) és a zink összefüggéseit vizsgálták.

A tesztalanyok esetében a cink koncentrációja jóval alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoport esetében. Mind a négy betegség típus esetében statisztikailag a cink koncentrációja, különösen igaz ez az alopecia areata csoportra, igen alacsony volt. Az eredmények kielemzését követően azt a hipotézist tudták felállítani, hogy a cink anyagcserezavarai kulcs szerepet játszanak a hajhullásban. (*)

Egy az Annals of Dermatology-ban 2009-ben publikált kutatás kiértékelte, 15 alacsony cink szinttel rendelkező alopecia areata-beteg 12 héten át cinkkel szájon át történő kezelésének eredményét. Cink-glükonátot (50 milligramm) kaptak, minden egyéb kiegészítő kezelés nélkül. Megmérték a cinkszintjüket a kísérlet előtt és után is, a hatékonyság mérésére pedig a haj növekedésének négypontos skáláját alkalmazták.

A kezelést követően a cink szintje jelentősen megnövekedett a szervezetükben és 15 páciensből 9-nél pozitív hatások voltak megfigyelhetők (66,7%). A kutatók ezáltal le tudták vonni a következtetést, hogy az alopecia areatával küzdő betegek esetében mindenképpen tanácsos a cinkes terápiás módszer kipróbálása, hiszen a cink a hajnövekedést leginkább stimuláló vitamin. (*)

Cink tartalmú termékek >

 

B vitamin komplex (Biotin és B5)

A biotin és a pantoténsav (B5-vitamin) az alternatív gyógyászatban használatos, mint a hajhullás ellenszere. A biotin képes újraépíteni a haj szerkezetét, amely károsodott a túlsamponozás, a napsugárzás, hajszárítás és a vasalás következtében.

A B5-Vitamin támogatja a mellékvese működését, amely stimulálja a haj növekedését. Egy a British Hournal of Dermatology folyóiratban 2011-ben megjelent tanulmány a pantonol, pontosabban pantoténsav, a hajszálak rostjaira gyakorolt hatását elemezte. (*)

A kezelés jelentősen megnövelte az egyedi, meglévő fejbőrrostok átmérőjét. A hajszálak is megvastagodtak, hajlékonyságuk nőtt, jobban képesek voltak ellenállni a rájuk ható erőnek, törés nélkül. A biotinhiány egyik fő jele a hajhullás, amit okozhat dohányzás, károsodott májműködés vagy akár terhesség is.

A kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt hagyományosan kialakulhat biotinhiány, a felgyorsult sejtosztódás következtében többlet biotinra lenne szükség az esszenciális karboxilázok szintéziséhez és a hiszton biotinilezéséhez. Illetve a szoptatás ideje alatt is jelentkezik a szervezetben a megnövekedett biotinigény, hogy kielégítse ezen reproduktív állapotot. (*)

A hajhullás visszafordítására és a haj megerősítésére szedj napi egy B-vitamin komplexet vagy külön biotint és B5-vitamint külön. A tojás, marhahús, csirke, avokádó, hüvelyesek, dió és a burgonya szintén segít pótolni a B5-vitamin és biotin hiányát.

 

c vitamin immun rendszer

C – Vitamin hajhullásra

Kutatások bizonyítják, hogy az öregedés legfőbb oka az oxidatív stressz. A reaktív oxigénfajok vagy szabad gyökök rendkívül instabil molekulák, amely közvetlenül képesek károsítani a sejtek membrán szerkezetét, a lipideket, a fehérjéket és a DNS-t.

A kor előrehaladtával a szabad gyökök termelődése felgyorsul és csökken a testet védő antioxidáns enzimek mennyisége, ami a sejtszerkezet károsodásához és a haj öregedéséhez vezet.

A C-vitamin, akár egy antioxidáns képes felvenni a harcot az oxidatív stresszel, megóvva ezáltal a hajat az őszüléstől és a megritkulástól. (*)

Olyan C-vitaminban gazdag ételek, mint a narancs, a pirospaprika, a kelkáposzta, a kelbimbó, a brokkoli, az eper, a grépfrút és a kiwi segít csökkenteni a szabadgyökök által okozott kárt.

Ha vitamin pótlásra van szükséged vegyél be napi 500- 1000 milligramm C-vitamint.

C vitamin étrendkiegészítők >

 

Vas

Számtalan kutatás folyt a vashiány és a hajhullás összefüggéseinek témájában és bár nem túl határozottan, de néhány szakértő állítja, hogy lehet kapcsolat az alopecia areata, az androgenetic alopecia, a telogen effluvium és a diffúz hajhullás között. (*)

Iránban, a Teheráni Orvostudományi Egyetem megvizsgálta a vas és a különböző hajhullás közötti lehetséges relációkat. Elemző esettanulmány készült 30 – 15 és 45 év közötti diffúz telogén hajhullással és a vashiánnyal rendelkező -, illetve 30 ’egészséges’ nőről.

A kutatók megállapították, hogy a vashiányos vérszegénységben szenvedő kilenc beteg közül nyolcnak telogén hajhullása volt. Az ő esetükben a ferritin (a szervezetben a vas és a fehérje kötődéséért felelős) szintje messze alacsonyabb volt, mint a hajpanaszokkal nem küzdők esetében.

A témában végzett kutatás azt engedi sugallani, hogy a hölgyeket nagyobb valószínűséggel fenyegeti a hajhullás problémája és azok, akiknek a szérum ferritin szintje 30 milligramm/ milliliter alatti vagy ezzel egyenlő, sokszor telogén hajhullással is küzdenek. (*)

A haj növekedésének fokozása érdekében, fogyassz vasban gazdag ételeket! Ajánlott a spenót, a svájci mángolt, a kelkáposzta, a tojásfehérje, a marha steak, a haricot bab és a fekete bab beillesztése az étrendünkbe.

Bizonyosodj meg róla, hogy elegendő mennyiségű vasat juttatsz a szervezetedbe az elfogyasztott ételeken és a multivitaminokon keresztül, hogy elkerüld a hajhullást és annak kellemetlen következményeit. De semmiképpen se vidd túlzásba, a túladagolását kerüljük el!

Azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak a vashelyettesítő terápiára, további vizsgálaton kell átesniük a vashiány és a hajhullás egyéb kiváltó okainak azonosítására.

 

D vitamin sportolóknak

D-Vitamin

A hajhagymák rendkívül érzékenyek a hormonokra és a D-vitamin egy olyan hormon, amely fontos szerepet játszik a kálcium homeosztázisában, az immunrendszer szabályozásában és a sejtnövekedés differenciálódásában.

A tudományos világban közismert tény, hogy az alopecia areata általában D-vitamin-hiányban, D-vitamin rezisztens rachitában vagy D-vitamin-receptor mutációban szenvedő betegeknél fordul elő. (*)

Kutatások szerint a D-vitamin hiányát különböző autoimmun betegségek is kiválthatják, beleértve az alopecia areata-t is. Keresztmetszeti vizsgálatot végeztek 86 alopecia areatás beteg, 44 vitiligóban szenvedő és 58 egészséges személy bevonásával, az utóbbiak a kontrollcsoport tagja voltak.

Az alopecia areata-ban szenvedők szérum 25-hidroxi-D-Vitamin szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a másik két csoportba tartozóké. Továbbá szembetűnő inverz összefüggést állapítottak meg a betegség súlyossága és a szérum 25(OH)D szintje között.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy érdemes lehet D-vitamin készítményekkel kezelni az alopecia areata-ban szenvedőket. (*)

A D-vitaminhoz legegyszerűbben a napból juthatunk, ami ráadásul méregtelenít is. 10-15 perc napozás során nagyjából 10 000 egységnek megfelelő D-vitamin jut be a szervezetünkbe.

A D-vitamin lokális alkalmazása szintén szerepet játszhat az alopecia areate betegségek esetében, a hajciklus diszfunkciójának helyreállításában.

A D-vitamin szintünk növelése érdekében olyan ételeket fogyaszthatunk, mint a laposhal, a makréla, az angolna, a lazac, a maréna, a hardhal, a maitake gomba és a portabello gomba.

Ha kevesebb lehetőségünk van a napozásra, akkor a D vitamin kiegészítők használata szükségszerű.

 

+ 1 Kollagén

A kollagén pontos funkciója a haj őssejtjeiben és szerepe a hajciklusban még nem teljesen tisztázott, de az új, 2016-tól és 2017-től kezdődő úttörő kutatások azt találták, hogy a XVII. Típusú kollagén megakadályozhatja a

 • Korai hajhullás
 • Haj vékonyodását
 • Haj őszülését

A XVII. Típusú kollagén a hajhagymás őssejtek (HFSC) része, amely segít új hajat létrehozni. A hiányosság korai öregedést okozhat a haj őssejtjeiben, ami idő előtti hajhullást okozhat.

Más szavakkal, a kollagén szükséges a dús és erős fürtökhöz.

nutriversum kollagén peptid
Elfogy.

Nutriversum – Basic – Collagen Peptides marhakollagén peptid por – 200g

2 690 Ft

Nutriversum – WSHAPE – Collagen Heaven – 15g

279 Ft

 

 

Gyógynövények és ételek a haj növekedéséért

Bár nem vitaminok, két másik készítmény is segíthet a haj növekedésének serkentésében. A rozmaring esszenciális olaj helyileg alkalmazva természetes módon erősíti a haj szerkezetét, akárcsak az aloe vera kivonata és gélje. Ezeket a fenti vitaminokkal kiegészítve használva, látványos lesz az eredmény.

 

Rozmaring esszenciális olaj

Azok, akik rozmaring olajjal kezelik a fejbőrüket úgy hiszik, hogy ezzel felgyorsítják a sejtek anyagcseréjét, ezzel pedig serkenteni tudják a haj növekedését.

2013-ban a Japán Kinki Egyetemen végzett kutatás alá is támasztja ezt, rájöttek ugyanis, hogy rozmaring levelének kivonata képes azon egereknél a folyamatot visszafordítani, ahol a tesztoszteron indukálta a hajzat elvesztését. (*)

Az androgén alopecia-ban szenvedő embereken 2015-ben végeztek el egy klinikai vizsgálatot rozmaringolaj felhasználásával. Hat hónapon keresztül rozmaringolajjal, illetve a kontrollcsoport esetében minoxidillal (2%) kezelték a pácienseket.

A minoxidil egy olyan gyógyszer, amelyet a haj növekedésének serkentésére és a kopaszodás lassítására használnak alapvetően. Mindkét csoport tagjai szignifikáns hajnövekedést tapasztaltak a hatodik hónap leteltét követően.

A fejbőr viszketése azonban gyakoribb volt a minoxidillal kezelt csoport esetében. A kutatás azt bizonyítja, hogy a rozmaringolaj van olyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés és még csak mellékhatásokkal sem párosul. (*)

 

Aloe Vera

Az Aloe Vera tápláló tulajdonságai, tömérdek mennyiségű vitamin és ásványi anyagtartalma miatt vélik úgy az emberek, hogy a haj erősítésére és egészségének megőrzésére alkalmas szer.

Ezen előnyeit az emberiség évszázadok óta kiaknázza, hiszen a növény gyógyít, táplál és szépít. Megnyugtatja és kondicionálja a fejbőrt, ideális környezetet biztosítva a haj növekedéséhez. Használhatod az aloe vera gélt akár a samponhoz hozzáadva, közvetlenül a fejbőrre felvíve. Ezenfelül belsőleg a szervezetbe juttatva javítja a bőrünk egészségügyi helyzetét, ehhez igyál meg naponta fél pohár aloe vera levet.

2012-ben egy tanulmányt tettek közzé az Anatomy & Cell Biology című folyóiratban, amelyben az aloe vera géllel patkányokon elvégzett, figyelemre méltó eredménnyel zárult. (*)

Bizonyítva ezzel a gyulladást csökkentő és sebgyógyító képességét. Ezenkívül nem csak a seb záródott be gyorsabban, de a kezelt területen a szőr is gyorsabb növekedésnek indult.

Beszámolók szerint, az aloe vera védelmet biztosít a bőrre káros sugarakkal szemben, amelyek köztudottan hajhulláshoz vezetnek. Az Aloe Vera szervezetbe kerülését követően nem sokkal egy metallotionein elnevezésű antioxidáns-fehérje termelődik a bőrben, ezzel felszabadítva a szabadgyököket és megakadályozva az UV sugárzás által kiváltott szuppressziót. (*)

Az Aloe Vera antibakteriális és gombaölő hatásának következménye, hogy képes megszüntetni a korpásodást is. A gél enzimjei megszabadítják a fejbőrt az elhalt hámsejtektől, a szőrtüszők körüli fejbőr pedig regenerálódik.

 

 

 

 

Mi állíthatja meg a haj növekedését? Mitől romlik a haj egészsége?

A hajunkat az egyéni általános megjelenésünk egyik fő alkotóelemének tekintjük, a hajhullás pedig pszichológiai követkeményei vannak az önértékelésre és a magabiztosságra.

A probléma rengeteg mindenkit érint, 50 éves korukra a férfiak felét utoléri a genetikai hajhullás.

50 éves koruk előtt a legtöbb nőnek, összesen 30%-nak a hajhullását a helytelen táplálkozás váltja ki. Ilyenkor általában a vaskészletek merülnek ki és az egyensúly visszaállítását követően a hajhullás is visszafordítható néhány hónap alatt.

 

A haj növekedését gátló és hajhullást elősegítő tényezők a következők lehetnek:

 • Elégtelen táplálkozás
 • Hormonális változás
 • Családi kórtörténet
 • Gyógyszeres kezelés
 • Sugárterápia
 • Terhesség
 • Pajzsmirigy rendellenesség
 • Vérszegénység
 • Autoimmun betegség
 • Policisztás petefészek szindróma
 • Bőrbetegségek (pikkelysömör és seborrheic dermatitis)
 • Stressz
 • Drámai súlyvesztés
 • Fizikai trauma

 

 

Összegzés

 • A hajhullás egyik legfőbb kiváltója a helytelen táplálkozás, ami vitaminhiányt eredményez.
 • Kutatások igazolják, hogy a nők nagy része a vashiány következtében magasabb arányban szenved a problémától, illetve akkor, ha a szérum ferritin szintjük alacsonyabb vagy egyenlő 30 milligramm/ milliliterrel, ami a telogén hajhullás okozója.Az alacsony szérum cinkszintet az alopecia areata esetekkel hozták összefüggésbe.
 • A különféle zsírsavakban gazdag olajokat mind állaton, mint embereken a bőr és a haj egészségének javítására gyakorolt hatása szempontjából széles körben tesztelték, hatásuk bizonyított és a vitaminokkal együttműködésben kifejezetten sikeresnek is mondható a hajnövekedésre gyakorolt hatásuk tekintetében.
 • A szabad gyökök képesek a haj elöregítésére, ám a C-vitamin segítségével ezeket hatástalanítani lehet.
 • Az alternatív gyógyászatban a hajhullás megállítására biotint és pantoténsavat (B5-vitamin) használnak. A biotin képes újjáépíteni a hajszálak szerkezetét, a B5-vitamin pedig segíti a mellékvese működését.
 • A kutatások a nem-megfelelő D-vitamin szint káros hatásaira is felhívják a figyelmet, amelyek kapcsolódhatnak autoimmun betegségekkel és alopecia areataval is.

 

Leggyakrabban választott Hajerősítő kiegészítők

nutriversum k3 d2
Elfogy.

Nutriversum – VITA – D3+K2 – 60 kapszula

1 890 Ft
0 likes (You must login to like)