cink tesztoszteron

Cink tesztoszteron – Milyen kapcsolat van közöttük? Teljes útmutató

Amikor a táplálkozás ABC-jéről van szó úgy tűnik, hogy nagy figyelmet fordítunk az első néhány betűre és nem annyira figyelünk oda a későbbiekre.

A vitamin, kalcium, D vitamin? Tudjuk, hogy ezek fontosak és jó elképzelésünk is van arról, hogy mi a feladatuk. Magnézium és mangán? A dolgok kezdenek kissé ködössé válni.

Mire szegény cinkig jutunk (angolul „Zinc”) a témával kapcsolatos ismereteink olyan hiányosak lehetnek, hogy felmerülhet bennünk a kérdés: „ez talán a naptej egyik összetevője?”

Pedig a cink valójában egy alapvető tápanyag. És mivel a szervezetünk nem tudja előállítani vagy tárolni, ezért arra számít, hogy minden egyes nap elegendő mennyiséget kap belőle az étrendünkön vagy táplálékkiegészítőkön keresztül.

 

 

TÉNYEK A CINKRŐL

  • A cink egy alapvető tápanyag és a második leggyakoribb nyomelem a szervezetben.
  • A szervezet nem képes előállítani vagy tárolni a cinket, így naponta elegendő mennyiséget kell bevinned.
  • A mérsékelt cinkhiány hipogonadizmussal vagy tesztoszteronhiánnyal jár.
  • Az alacsony cinkszint hatással van a spermatermelésre is, ami hozzájárulhat a férfi meddőséghez.
  • A cink több különböző folyamatra hat mely által képes növelni a tesztoszteron szintet.
  • Élelmiszerforrásokon keresztül lehetséges az elegendő cink bevitele, bár a vegánoknak ez nehézséget okozhat.
  • Az étrend kiegészítők szintén megoldás lehet, de óvatosan kell velük bánni, mert a túl sok cink is veszélyes lehet.

 

És mivel a vas után a cink a második leggyakoribb nyomelem a szervezetben, komoly gondot jelent, ha huzamosabb ideig nem jutsz elegendő mennyiséghez.

Bár csak nyomokban szükséges (az ajánlott napi mennyiség 11 mg felnőtt férfiak és 8 mg felnőtt nők esetében), a betöltött szerepe egyáltalán nem hanyagolandó. A megfelelő cinkbevitel segít fenntartani a szervezet megfelelő működését.

Ez a nyomelem fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban és az immunrendszer működésében, a sejtosztódásban, valamint a DNS és a fehérjék képződésében.

Emellett létfontosságú a növekedéshez és fejlődéshez, befolyásolja az ízlelést és a szaglást valamint potenciálisan lassíthatja az időskori makula degenerációt.

 

 

Cink tesztoszteron kapcsolata

Ha mindezek nem lennének elegendőek, hogy meggyőződj ennek az ásványi anyagnak a fontosságáról, a tesztoszteron szintedre is hatással van.

Talán hallottál már arról, hogy az osztriga egy afrodiziákum. Nos, egyben a cink egyik legjobb táplálékforrása is. Sőt mi több, a mérsékelt cinkhiány összefüggésbe hozható a férfiak hipogonadizmusával is (más néven tesztoszteronhiány), a herék működési zavarával, amely a tesztoszteron, a sperma vagy mindkettő termelésének elmaradását eredményezi.

Valószínűleg nem kell mondanunk, de az alacsony tesztoszteronszint olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint a testösszetétel megváltozása a testzsír növekedésével, az erő és az izomtömeg csökkenése, a nemi vágy csökkenése, sőt merevedési zavarokhoz is vezethet. (Ezek a mellékhatások akkor is jelentkezhetnek, ha a szabad tesztoszteron szint alacsony, még akkor is, ha a teljes tesztoszteronszint értéke normális.)

Hogy megfigyeljék, mennyire befolyásolhatja ez az ásványi anyag a tesztoszteron koncentrációját, a kutatók 20 héten keresztül korlátozták a cink étrendi bevitelét fiatal férfiaknál (Prasad, 1996).

Ez idő alatt a tesztoszteronszintjük átlagosan 39,9 nmol/L-ről (literenkénti nanomol), 10.6 nmol/L-re csökkent. Azonban ebben a tanulmányban a kutatók az ellenkezőjét is meg akarták vizsgálni.

Ezért olyan idős férfiakat is bevettek a kutatásba, akik kisebb cinkhiányban szenvedtek és hat hónapig étrend kiegészítőket adtak nekik. Bizony 24 hét elteltével a szérum tesztoszteronszintjük javult.

Az átlagos tesztoszteronszint 8.3 nmol/L-ről 16.0 nmol/L-re emelkedett, ami az egészséges felnőtteknél a tartomány középtáján van. Bár a tanulmány kisszámú volt és további kutatásokra lenne szükség annak megerősítéséhez, hogy a cink szint mennyire befolyásolja a hormonszinteket, mégis kihangsúlyozza, hogy a kettő között egyértelmű kapcsolat van, hasonlóan a D-vitamin és a tesztoszteron közötti kapcsolathoz.

Az alacsony cink szint a spermatogenezist, a spermiumok termelődését is zavarja és spermium rendellenességeket is okozhat valamint a szérum tesztoszteron szintet is megzavarhatja (Fallah, 2018).

Ez rossz hír pl. az Egyesült Államokban élő 15-44 év közötti férfiak több, mint 9%-ra nézve (Chandra. 2019), akik termékenységi problémákat tapasztaltak.

 

 

A cink és egyéb hormonok

Innentől már egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Lényegében a cink több olyan folyamatban is részt vesz a szervezetben, amelyek ha nem zajlanak le zökkenőmentesen, leállítják vagy szabályozzák a nemi hormonok termelését.

Ezek egyike a megfelelő pajzsmirigy működés. A cink nélkülözhetetlen a felszabadító hormonok termeléséhez az agyban. Ha a férfiak nem jutnak elegendő cinkhez, a szervezetük nem csak a pajzsmirigy hormonokat nem választja ki kellőképpen, de a tesztoszteron termelés is érintett.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy azok a dolgok, amelyek negatív hatással vannak a pajzsmirigy hormonokra, alacsony tesztoszteronszinthez is vezethetnek.

Egy gyakori példa erre az intenzív edzés. Egy kis tanulmány (Kilic, 2006) megállapította, hogy egy birkózókból álló csoportban a kimerülésig tartó edzés mind a pajzsmirigy hormonok, mind a tesztoszteron koncentrációjának a csökkenéséhez vezet.

Négy hetes cink-szulfát étrend kiegészítő kezelés azonban sikeresen megakadályozta ezt a hatást. Egy másik tanulmány (Kilic, 2007) ugyanezt a hatást vizsgálta, de sportolók helyett ülő életmódot folytató férfiakat vizsgáltak és ugyanarra a következtetésre jutottak.

A szájon át történő cink bevitel megakadályozta a kimerítő kerékpáros edzés okozta mind a pajzsmirigy hormon, mind a tesztoszteronszint csökkenését.

Érdekelhet: Legjobb tesztoszteron fokozó termékek

 

 

A cink további jótékony hatásai

Van egy másik fontos módja is annak, ahogyan ez az ásványi anyag növelheti a tesztoszteronszintet, ez a cink egy másik jótékony hatása: csökkenti a gyulladást. A gyulladás oxidatív stresszhez kötődik, egy olyan állapothoz, amelyben egyensúlyhiány lép fel a sejtkárosodást okozó szabad gyökök és az antioxidánsok között.

A cink, mint ásványi anyag, létfontosságú funkciója, hogy képes csökkenteni az oxidatív stresszt (Marreiro, 2017) azáltal, hogy antioxidánsként hat a szervezetben így helyreállítja a két oldal egyensúlyát.

És bár az oxidatív stressz számos krónikus betegséggel összefügg, a tesztoszteronszint csökkenését is okozhatja, mivel károsítja a Leydig-sejteket (Fallah,2018), amelyek a luteinizáló hormon (LH) jelenlétében termelnek tesztoszteront.

A megfelelő cinkszint az immunrendszert is támogatja azáltal, hogy segíti a T-limfociták fejlődését (Honscheid, 2009), mely serkenti a fertőzések ellen küzdő T-sejteket.

Az elegendő cink bevitele a sebgyógyulás szempontjából is kritikus fontosságú, olyannyira, hogy kórházi környezetben ezt a nyomelemet C-vitaminnal együtt használják (Bhattacharya, 2015) a fekélyek gyógyulásának felgyorsítására.

Ugyanezek a gyulladáscsökkentő hatások a gyökerei annak, hogy a cink (C-vitaminnal, E-vitaminnal és béta-karotinnal együtt) megállíthatja vagy lassíthatja az időskori makula degeneráció súlyosbodását (Az életkorral összefüggő szembetegségek Tanulmánya 2 Kutatási Csoport, 2013).

 

Hogyan juthatsz elegendő mennyiségű cinkhez

A legtöbb ember számára a bevitt tápláléknak elegendőnek kellene lennie a javasolt napi tápanyagmennyiség eléréséhez. Mivel azonban az osztriga és a marhahús az egyik legjobb cinkforrás ezért a vegánok és vegetáriánusok gondban lehetnek étrend kiegészítő fogyasztása nélkül.

Egyéb minőségi cinkforrás még a diófélék és magvak, a tejtermékek és az étcsokoládé. A zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék szintén tartalmaznak cinket, de előbb be kell őket áztatni, hogy csökkentsd a fitát tartalmat, mely vegyület gátolja a cink felszívódását.

Egyes élelmiszerek, például bizonyos reggeli gabonapelyhek szintén dúsítva vannak az alapvető ásványi anyagokkal.

Vannak azonban olyan személyek, akiknek cink étrend kiegészítőre van szükségük.

Akik gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdenek, például Crohn-betegség vagy cöliákia, valamint a májbetegségben szenvedők szervezete nehezen hasznosítja a táplálékból származó cinket, ezért magas dózisú étrend kiegészítőre lehet szükségük.

A legtöbb ember számára elegendő egy multivitamin vagy cink, magnézium, B6 kombináció.

Csak bizonyosodj meg róla, hogy ha étrend kiegészítők mellett döntesz, követed a kezelőorvos tanácsait. A túl sok cink is veszélyes lehet és magnéziumhiányhoz vezethet.

0 likes (You must login to like)