l-arginin potencia

L-arginin potencia – Vajon hatékony a merevedési zavarok kezelésében?

Az L-arginin egy aminosav, mely étrend kiegészítő formájában kapható. Gyakran természetes gyógymódként népszerűsítik olyan állapotok kezelésére, mint a magas vérnyomás, perifériás artériás betegség (PAD) és koszorúérgörcs.

Ha a merevedési zavarok természetes gyógymódjáról kerestél információkat, akkor valószínűleg szintén találkoztál már az L-arginin tulajdonságaival.

A merevedési zavarok kapcsán említett L-arginin állítások közül sok, olyan természetes gyógymódokkal foglalkozó egészségügyi weboldalakról származnak, melyek gyakran az L-arginint a vényköteles merevedési zavarok elleni gyógyszerek, mint a szildenafil (a Viagra® aktív hatóanyaga), tadalafil (Cialis®) és egyéb gyógyszerek természetes, vény nélkül kapható alternatívájaként mutatják be.

Jelenleg korlátozottak azon tudományos bizonyítékok, melyek azt mutatják, hogy az L-arginin hatékony a merevedési zavarok kezelésében és csak néhány tanulmányt tartalmaznak, melyek különböző eredményeket mutatnak be.

Mindenestre, az L-arginin potenciálisan más előnyökkel is járhat, amelyek bizonyos emberek számára hasznos étrend kiegészítővé teszik.

Az alábbiakban beleástuk magunkat a kutatásokba és elmagyarázzuk mi is az L-arginin, hogyan hat és hatékony-e vagy sem a merevedési zavarok kezelésében.

A merevedési zavar kezelésére szolgáló egyéb lehetőségeket is felsorolunk, melyeket jóváhagyott pl. az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) valamint olyan egyszerű változtatásokat is bemutatunk, amelyeket a szokásaidban és az életmódodban alkalmazhatsz.

 

 

Mi is az L-arginin?

Az L-arginin egy aminosav. Természetes módon a halakban, baromfihúsban, vörös húsban és tejtermékekben található meg, a szervezet fehérjék előállítására használja fel.

Aminosavként az L-arginin meglehetősen sokoldalú. A szervezeted számos célra használja fel, többek között nitrogén-oxid előállítására.

Az L-arginin egyéb összetevők szintézisében is részt vesz, mint például a glutamát, kreatin, prolin, urea és poliaminok.

Az L-arginint legtöbben táplálékból viszik be a szervezetbe. Akárcsak a többi aminosav, az L-arginin is kapható étrend kiegészítő formájában.

 

 

Az L-arginin jótékony hatásai

Az L-arginin kiegészítőket gyakran a fizikai teljesítmény fokozójaként forgalmazzák, amelyek növelhetik a véráramlást és javíthatják az érrendszer működését.

Mint sok más étrend kiegészítő esetében, az L-arginin állítólagos előnyei közül nem mindegyiknek van valós tudományos bizonyítéka.

A tanulmányok azonban megállapították, hogy az L-arginin számos különböző állapot esetében jótékony hatással lehet, beleértve:

  • Hipertónia (magas vérnyomás). Van némi bizonyíték arra, hogy az L-arginin szájon át történő alkalmazása csökkentheti a vérnyomást, mind a magas vérnyomásban szenvedő, mind az egészséges embereknél. Azonban fontos, hogy mindenképp beszélj a kezelőorvosoddal, mivel ezt az étrend kiegészítőt nem szabadna kifejezetten erre a célra alkalmazni.
  • Perifériás artériás betegség. Kutatások szerint az L-arginin étrend kiegészítő több héten keresztül történő alkalmazása vagy az L-arginin intravénás formája növelheti a véráramlást a perifériás artériás betegségben (a beszűkült artériák csökkentik az alsóvégtagok vérellátását). Fontos megjegyezni, hogy az L-arginin hosszú távú (akár 6 hónapos) alkalmazása, ugyanezeknél az embereknél, nem javít a járás minőségén.
  • Angina (mellkasi fájdalom). Bár úgy tűnik, hogy az L-arginin nem tágítja az anginában érintett artériákat, a kutatások szerint az L-arginint alkalmazó koszorúérgyulladásos betegeknél enyhébbek lehetnek a tünetek és javulhat az életminőségük.

 

Az L-arginin számos fontos kémiai vegyület, köztük a növekedési hormon és az inzulin felszabadulását is serkenti a szervezetben.

Az L-arginin hatásai a konkrét egészségügyi állapotok kezelésén túl a fizikai teljesítmény egyes aspektusainak javításában is segíthetnek.

Például egy, a European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány szerint azok a sportolók, akik 45 napig L-arginin étrend kiegészítőt használtak jelentős növekedést mutattak a VO2 max értékeikben – ez az oxigén felvétel mérőszáma, amely szorosan kapcsolódik a sportteljesítményhez.

 

 

L-arginin potencia – Hatékony-e az L-arginin a merevedési zavarok kezelésében?

Ha interneten nézelődtél L-arginin étrend kiegészítők után, akkor talán láttál olyan állításokat miszerint az L-arginin hatékony természetes gyógymód a merevedési zavarok esetén.

Jelenleg az L-argininről, mint a merevedési zavarok gyógymódjáról, vegyes tanulmányok érhetőek el. Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy az L-arginin kiegészítő használata segíthet a szexuális funkció javításában a merevedési zavarokkal küszködő férfiak számára.

Még mielőtt rátérnénk az L-argininnel kapcsolatos konkrét tanulmányokra, fontos elmagyaráznunk, hogyan működik az erekció, valamint az olyan vegyületek szerepét is be kell mutatnunk, mint a nitrogén-oxid.

Az erekció a véráramlásról szól. Amikor szexuális izgalmi állapotba kerülsz az idegrendszered jelet küld a pénisz belsejében lévő szövetnek, az úgynevezett barlangos testeknek (corpora cavernosa).

A péniszt vérrel ellátó erek kitágulnak, növelve a véráramlást és kiváltva az erekciót.

Az egyik molekula, amelyik részt vesz ebben a folyamatban, a nitrogén-oxid, amely kulcsszerepet játszik a simaizomszövet ellazításában, amely szabályozza a pénisz vérellátását.

Az L-arginin a nitrogén-oxid fontos építőköve. A szervezetben lévő nitrogén-oxidot valójában a nitrogén-oxid szintázoknak nevezett enzimcsalád állítja elő az L-argininből.

Az L-arginin, nitrogén-oxid termelésben betöltött fontos szerepe miatt sokan úgy vélik, hogy az L-arginin étrend kiegészítő alkalmazása egyszerű módja a nitrogén-oxid szint növelésének és az erősebb, megbízhatóbb erekciónak.

Összességében véve a tanulmányok eredményei vegyesek, de ígéretesek. Egy 1999-es tanulmányban a kutatók egy szájon át szedhető L-arginin étrend kiegészítőt hasonlítottak össze placebóval, hogy megfigyeljék, az L-arginin javít-e a szexuális funkción, merevedési zavarokkal küszködő férfiak esetén.

Úgy az L-arginin, mint a placebo is javulást eredményezett a megfigyelt férfiak kis számánál és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a két kezelés között nem volt statisztikailag jelentős különbség, ami a hatékonyságot illeti.

Másrészt, a Journal of Sex & Marital Therapy című folyóiratban 2003-ban közzétett tanulmány, amely 40, 25-45 év közötti, merevedési zavarokban szenvedő férfi bevonásával készült, megállapította, hogy a dipeptid arginin-aszpartát és a Pycnogenol®, egy fenyőkéreg kivonatból készült természetes kiegészítő javította az erekciót és a szexuális funkciót.

A közelmúltban a Journal of Psychosexual Health című folyóiratban közzétett összefoglaló megvizsgálta az L-arginin, mint a merevedési zavarok kezelésére vonatkozó számos tanulmány eredményeit, és megállapította, hogy pozitív bizonyítékok vannak az L-arginin és kombinációinak hatékonyságára.

Az összefoglalóban arra a következtetésre jutottak, hogy további, nagyobb mintaszámú kutatásra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg az L-arginin potenciális szerepéről a merevedési zavarok kezelésében.

Egyszerűen mondva, bár néhány vizsgálat ígéretes eredményekkel járt, jelenleg egyszerűen nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy végérvényesen kijelenthessük, hogy az L-arginin hatékony kezelési mód a merevedési zavarokban szenvedők számára.

Ez azt jelenti, hogy az L-arginin haszontalan, mint étrend kiegészítő? Természetesen nem. Mint sok más étrend kiegészítő, az a tény, hogy az L-arginin nem bizonyított a merevedési zavarok kezelésére még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek egyéb, potenciális egészségügyi előnyei.

 

 

L-arginin adagolása merevedési zavarok esetén

Bár az L-arginin és a merevedési zavarok kutatásai vegyesek, egyes tanulmányok szerint előnyös lehet a szexuális egészség és teljesítmény szempontjából.

Az L-arginint megvásárolhatod online, a helyi drogériákban és majdnem minden bioboltban.

Mivel az L-arginin nem egy FDA által jóváhagyott merevedési zavart gyógyító kezelési mód, ezért nem végeztek klinikai vizsgálatokat a leghatékonyabb adagolás kidolgozására.

Éppen ezért, nincs javasolt adagolás az L-arginint illetően, ami a merevedési zavarok és egyéb egészségügyi problémák kezelésére vonatkozik.

Az L-arginin erekcióra és szexuális teljesítményre gyakorolt hatásainak kutatása azonban általában 2.5-5 gramm L-arginin szájon át történő alkalmazását javasolja.

Ha az L-arginin alkalmazását fontolgatod, bizonyosodj meg róla, hogy követed az étrend kiegészítőn szereplő adagolást. Ne lépd túl az étrend kiegészítő címkéjén feltüntetett maximálisan ajánlott adagot.

 

 

Az L-arginin és a merevedési zavarok közötti kapcsolat összefoglalója

Összességében véve a kutatások vegyesek az L-arginin merevedési zavarok kezeléseként való hatásairól. Bár egyes tanulmányok arra mutattak rá, hogy kisebb előnyökkel járhat, más tanulmányok azt találták, hogy az L-arginin nem hatásosabb, mint a placebo.

Ha te egyike vagy a merevedési zavarok által érintett férfiak millióinak, érdemes lehet kombinálni más hatóanyagokkal, tesztoszteron fokozókkal.

0 likes (You must login to like)