izzadás

Izzadás, amit tudnod kell róla

Az izzadás, gyakran kellemetlen mellékhatásnak számít, amikor a pályán vagy az edzőteremben próbáljuk kihozni magunkból a maximumot, vagy amikor idegeskedünk az első randin, de ez a gyakran alulértékelt testi funkció létfontosságú számunkra ahhoz, hogy életben maradjunk és jól teljesítsünk a legforróbb körülmények között is.

 

De hogyan is történik az izzadás valójában?

Attól függően, hogy milyen nagy vagy 1,5 és 5 millió verejtékmirigy van a testeden, így nem csoda, hogy a felsőd teljesen átázik egy kemény edzőtermi edzést követően. Azonban nem minden izzadságmirigy azonos; valójában két fő típusa van:

  • az eccrine és
  • apokrin.

 

Az eccrine mirigyek a „klasszikus” verejtékmirigyek, amelyek a legtöbb izzadságot előidézik, az edzések közben. Ezek apróak, sok van belőlük, és szinte mindenütt megtalálhatók a testen, bár leginkább a tenyéren, a talpon és az arcunkon vannak összpontosítva.

Apokrin mirigyek viszont egy kicsit másfajta verejtéket választanak ki a szőrtüszőben, amelyek ezután megjelennek a bőr felületén. Emiatt az apokrin mirigyek nagyobbak, és csak a hónaljban és néhány más helyen vannak jelen, ahol a testszőrzet is előfordul. Egy kicsit sűrűbb oldatot választanak ki, amely nagyrészt a verejtékezéssel járó megkülönböztető szagért is felelős.

Az izzadság magában nem lenne ennyire szagos, ez akkor kezdődik, amikor a baktériumok a bőrön és a hajakon elkezdik a lebontó folyamatokat. A férfiaknál lényegesen több apokrin verejtékmirigy van, mint a nőknél, ami talán hitelességet kölcsönöz a sztereotípiának, hogy a férfiak néha szagosabbak, mint a nők.

Az Eccrine mirigyek valójában azért felelek, hogy lehűtsenek minket, tehát számodra, sportolónak ők a lényegesek, most ezeket fogjuk tárgyalni. Akár 700 ilyen verejtékmirigy is lehet négyzetcentiméterenként a bőrfelületen, bár egyes helyeken négyzetcentiméterenként csak körülbelül 20 található.

Bár a eccrine mirigyek ugyanolyan módon reagálnak a stimulációra, mégis a stimolációjuk módja vagy amikor aktiválódnak valójában nagyban eltér.

 

Ajánlott a témában: Az öt elektrolit

 

[ninja-inline id=770]

Mire szolgálnak ezek az izzadság mirigyek? Mikor jelentkezhetnek?

  1. A verejtékezés fő oka a testhőmérséklet emelkedése (főleg a belső magban, de a bőrön is). Az agy hypothalamus szakaszában a hőre érzékeny idegsejtek észlelik a hőmérséklet változását és stimulálják az acetilkolin nevű neurotranszmitter felszabadulását a helyi neuronoktól a verejtékmirigyekig. Ez komplex „kaszkádreakciót” eredményez, ami a verejték kiválasztását eredményezi, amit hipotalamikus izzadásnak neveznek.
  2. A verejtékezés másik oka az érzelmi stressz, amit a legtöbbünk biztosan tapasztalt életünk egy bizonyos pontján, gondolj csak bele mielőtt egy állásinterjúra mentél vagy nyilvánosan beszédek előtt. Amikor ideges leszünk, különösen kezünk és lábunk ked el izzadni. Ezt nevezik „kortikális” verejtékezésnek, és az is lehet, hogy ez egy evolúciós mechanizmus, amely segített őseinknek megtartani a vadászeszközt futás közben és segíthetett a mászás során is. Kétségtelenül hasznos lehetett abban az időben, de manapság ez nagyon kényelmetlen és kínos is lehet, pl. ha a leendő főnököt üdvözöljük egy nedves kézfogással.
  3. A harmadik és az utolsó típusú izzadás, amit „medullary” izzadásnak neveznek. Ez azok számára biztosan ismerős, aki egy tüzes curry puszta gondolatától is izzadni kezd. Amikor fűszeres ételeket eszünk, a chili paprikában található kapszaicin vegyület megköti a szájban lévő szenzorokat, és elkezdiünk izzadni az arcunkról.

 

Később ezt is olvasd el: Mi az a hyponatremia és hogyan kerülhető el?

Az emberek az izzadás tekintetében valójában a kivételt képeznek az élővilágban. A legtöbb élőlénynek több apokrin mirigyük van, mint az eccrine mirigyek, mivel a testüket nagyobb részben szőrzet fedi. A lovak és az erszényes állatok esetében ezek az apokrin mirigyek hasonlóan működnek a humán eccrine mirigyekhez, azaz hűtési mechanizmusként szolgálnak. Más állatok, például a kutyáknak csak néhány eccrine mirigyük van a lábukon, és ezért más hűtési technikákat alkalmaznak, mint pl. a lihegés.

Úgy gondolják, hogy képesek vagyunk szabályozni testhőmérsékletünket a hatékony izzadással, ami nagyban hozzájárult a fajunk sikeréhez. A belső maghőmérséklet viszonylag könnyű szabályozása lehetővé tette számunkra, hogy előnyre tegyünk szert a vadászat során, mivel a zsákmányunk sokkal gyorsabban túlmelegedett, mint mi, ezért viszonylag könnyű volt elkapni.

Ezt kell szem előtt tartanod, amikor legközelebb a verejték csöpög a szemedbe, miközben egy versenyen üldözöd az előtted haladót.

 

Ajánlott cikk a témában: Tippek és trükkök frissítésre kánikulai napokon

 

Maradj mindig hidratált! Válassz a következő temékeink közül:

iam-mineral-tabs-sótabletta-1100x1100-min
Elfogy.

i:am MINERAL TABS 120 sótabletta – ENDURAID sótabletta

5 025 Ft
squeezy energy drink narancs 650g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – narancs

6 450 Ft
1 like (You must login to like)