fogyás kálcium pyruvate segítségével

Mi az a kálcium Pyruvate (piruvát)? Segíthet a fogyásban?

A kalcium-piruvátról már biztosan rengeteg nagyszerű és csodálatos dolgot hallottál. Hogy mekkora segítség a súlycsökkentésben, az energiaszint emelésében és ráadásul a combok zsírégetésében is. A kalcium-piruvát tényleg ilyen jól működne? Vagy ez is csak egy túlbecsült táplálékkiegészítő, amely a valóságban nem igazán hatékony?

 

 

Mi az a kálcium Piruvát – pyruvate?

A testünk normális esetben akkor termel piruvátot (írhatják még így is: piruvát, pyruvate), amikor a glükóz elégetésé során energia keletkezik. A piacon elsősorban, mint fogyasztásra alkalmas táplálékkiegészítő jelenik meg.

A piruvát háttértörténetének kezdete egészen a 70-es évek második feléig nyúlik vissza. A tudósok állatkísérletek során felfedezték, hogy a dihidroxi-aceton néven ismert vegyület mellett, a piruvát is segíthet megelőzni az etanollal etetett patkányoknál a zsírmáj kialakulását.

Hasonló eredmény született normális táplálkozási körülmények között is. 112 nap elteltével, a dihidroxi-acetonnal és piruváttal etetett patkányok esetében 30%-kal kevesebb elraktározott zsírtömeget mutattak ki, mint azoknál, akik a normális étrendet kapták.

Kiderült, hogy a zsírgyarapodás csökkenését a megnövekedett hőtermelés okozta. A bevitt kalória ahelyett, hogy elraktározódott volna, hőveszteség formájában távozott.

Évekkel később egy genetikailag elhízott patkányfajon, amelyet Zucker patkánynak hívnak, végeztek további kutatásokat. Azontúl, hogy ezek a patkányok erősen túlsúlyosak, a nyugalmi anyagcseréjük igen alacsony és krónikus inzulin rezisztenciával küzdenek, tökéletes alanyai az elhízás témakörében végzett kutatásoknak.

A kísérlet során az étrendjük a következőkkel lett kiegészítve: vagy piruvátot kaptak vagy dihidroxi-acetont vagy a kettőnek a kombinációját. És bár mindhárom esetben a testsúlyuk csökkent, a piruvát bizonyult a leghatékonyabbnak, hiszen a fogyást úgy érte el, hogy növelte a nyugalmi anyagcserét és a zsírsav-oxidációt.

Miután a piruvát ígéretesnek bizonyult a patkányoknál, így a következő logikus lépés az volt, hogy embereken is teszteljék azt.

 

 

A kalcium piruvát előnyei

A piruvát a Kreb-ciklus alapja. Minél több a szervezetben a piruvát, annál gyorsabban működik a Kreb-ciklus. Amikor az összes glükóz és a keményítő már lebontásra került és energiává alakult, akkor a felesleges zsír megbontását kezdi el ösztönözni a piruvát.

A klinikai kísérletek bebizonyították, hogy a piruvát folyamatos szedése felgyorsítja az emésztést és csökkenti a testsúlyt. Ennek a táplálékkiegészítőnek a bevitele növeli a test működésének hatékonyságát és segíti az energiaszint fenntartását.

 

Kalcium pyruvate természetes előfordulása:

A kalcium-piruvát természetes formában megtalálható olyan élelmiszerekben, mint

  • az alma vagy
  • a sajt, illetve
  • italokban, mint a vörösbor és a barnasör.

Természetesen ezek olyan kismennyiségben vannak jelen, hogy nincs igazán hatásuk a fogyásra. Például legalább 70 alma elfogyasztására lenne szükségünk ahhoz, hogy kicsinyke 5 gramm kalcium-piruváthoz juttassuk a szervezetünket.

Éppen ezért a kalcium-piruvát csak kiegészíti a megfelelő táplálkozást és a testmozgást, amely azáltal növelni és gyorsítani tudja a zsírvesztést. Így segíteni fog megszabadulni, azoktól a makacs felesleges kilóktól.

 

 

Kalcium pyruvát a fogyáshoz

Ez az a zsírégetőszer, amire mindig is vártál. Egészséges étrenddel és rendszeres mozgással kombinálva hamarosan el fogod érni a kívánt eredményt. A sportolóknak a kalcium-piruvát különösen hasznos, az izomfejlesztés, az energiaszint fenntartása és a fáradtság leküzdése tekintetében.

Ennek oka, hogy megkönnyíti a glükóz a véráramon keresztüli szállítását az izmokba, vagyis a piruvát központi szerepet játszik az energiatermelésben. Ez teszi olyan népszerűvé a sportszeretők és testépítők körében.

Nagyon jól működik a sovány húsokat és olyan egészséges szénhidrátokat (zöldségek és gyümölcsök) tartalmazó étrenddel együtt. Az eredmény maximalizálása érdekében mindenképpen javasluk emellé heti minimum háromszor legalább harmincperces fizikai tevékenység folytatását.

A piruvátnak olyan különböző súlycsökkentő előnyei vannak, mint a zsírégetés fokozása, az energiatermelés mennyiségének a növelése és a kívánt fogyás felgyorsítása, miközben a zsírtermelést megakadályozza és az izmokat növeli.

 

Lehetséges gyulladáscsökkentő hatásai

Az elvégzett állatkísérletek feltételezik, hogy a kalcium-piruvátnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai is lehetnek, ami jótékonyan hathat a gyomor-bélrendszer és a csontok egészségére.

Az egyik állatkísérlet megállapította, hogy a patkányok gyógyszer által kiváltott vastagbélgyulladását 7 nap alatt csökkentette. (*)

Egy másik tanulmány megjegyzi, hogy az irritábilis bél szindrómára emlékeztető, gyógyszer által kiváltott krónikus gyulladás utáni fájdalomban szenvedő patkányok esetében nem csak a gyulladás csökkent, de az immunrendszerük állapota is javult. (*)

Sőt mi több, egy másik tanulmány megvizsgálta a kalcium-piruvát pótló hatását az alacsony fehérjetartalmú étrendben tartott újszülött malacok növekedésére és bélrendszerére nézve. (*)

A szerzők megfigyelték, hogy a kalcium-piruvát hatékony alternatívája lehet az aminosavaknak, amelyek javítják a bélrendszer egészségét és a fiatal malacok növekedését.

Ezenfelül az olyan gyenge és porózus csontokkal jellemzett gyulladásos állapotok, mint az osteoporosis előfordulására előnyös lehet a kalcium-piruvát. Hiszen a kalcium elengedhetetlen tápanyag a csontok egészségéhez és a gyulladást is csökkentheti.  (*)

 

Egyéb lehetséges előnyök

A kalcium-piruvátról azt állítják, hogy számtalan lehetséges előnye lehet, ám ezeket alátámasztandó nem létezik túl sok bizonyíték jelenleg.

Az legáltalánosabb elméletek közül néhány:

  • Megóvhatja a látást. Néhány régebbi állatokon végzett tanulmány azt mutatta ki, hogy a kalcium-piruvát segíthet megelőzni vagy késleltetni a szürkehályog kialakulását.
  • Erősítheti az immunrendszert. Megállapították, hogy a kalcium-piruvát kiegészítő kedvezően hatott a gyógyszer indukálta irritábilis bélbetegségben szenvedő patkányok immunfunkcióira.
  • Támogathatja a szív egészségét. Egy másik tanulmányban, kardiopulmonáris bypass műtétből lábadozó malacok szívműködését javította a piruvát.
  • Segítheti a teljesítményt. Többen úgy vélik, hogy a sportolóknál a kalcium piruvát növeli az energiaszintet, az állóképességet és megküzd a fáradtsággal.

Azonban több hossztávú kutatás szükségeltetik ahhoz, hogy a kalcium-piruvát emberre gyakorolt hatásai és speciális alkalmazásának egészségügyi előnyei bizonyítottak legyenek.

 

 

Pyruvát Mellékhatásai és hátulütők

Amennyiben a javallott mennyiségben kerül szedésre úgy a kalcium-piruvát biztonságosnak tetszik. Különösen nagyobb dózis bevitelekor, néhány ember tapasztalhat nemkívánatos hatásokat. Ilyen esetekben a leggyakrabban jelentett mellékhatások közé olyan gyomor-bélrendszeri problémák tartoznak, mint a hasmenés, a gázosodás és a puffadás. A mellékhatások mérséklődhetnek a bevitt mennyiség csökkentésével vagy a teljes leállításável.

 

 

Kalcium-piruvát szedése

A kalcium-piruvátot szervezetbe juttatása általában szájon át, por vagy kapszula formában történik. Általánosságban elmondható, hogy a napi adag 0,5-6 teáskanál (2-30g) között mozog, ami nagyban függ a márkától és a felhasználás céljától.

Vedd figyelembe, hogy a legtöbb fogyasztó esetében elégséges a kismennyiségű bevitele, mivel a kutatások során alkalmazott magasabb mennyiség valószínűleg felesleges az egészséges lakosság számára.

Néhány embernek, azonban teljes egészében el kell kerülnie a kalcium-piruvát alkalmazását. Például a terhes és szoptató nőknek főként a hiteles biztosítékok hiányának fényében nem javasolt a szedése.

Továbbá minimális információval rendelkezünk a kalcium-piruvát és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásairól. Az biztonság érdekében mindenképpen ki kell kérned az egészségügyi tanácsadód véleményét, mielőtt elkezded szedni a kalcium-piruvátot.

 

 

Összegzés

A kalcium-piruvát egy népszerű étrendkiegészítő, amelyet annak a reményében vesznek meg sokan, hogy segíteni fogja a fogyást és az állóképesség növelését.

A kalcium-piruvát használata nem hordoz magában túl sok kockázatot, ezért elterjedt kiegészítő a komplex zsírégető termékekben is.

0 likes (You must login to like)