guarana

Guarana: előnyei, hatása, minden amit tudnod kell róla

Vessünk egy pillantást az összetevők címkéjére, amely szinte bármilyen energiát fokozó kiegészítőt tartalmaz, és a guarana nevű összetevőt is észrevehetjük a listán. Az amazóniai gyümölcsből származó guarana már régóta sokra becsülik az egészségre gyakorolt hihetetlen hatása miatt. Különféle betegségek kezelésére használták a történelem során.

A közelmúltban a tanulmányok azt mutatták, hogy a guarana napi szinten való, rendszeres fogyasztása rengeteg előnnyel járhat. Segíthet a memória javításában, a fáradtság leküzdésében, javíthatja a szív egészségét, és még több hasonló hatást gyakorolhat annak érdekében, hogy a lehető legjobban érezd magadat.

Itt van minden, amit tudnod kell erről az összetevőről, és arról, hogy ez hogyan befolyásolhatja az egészségedet.

 

 

Mi az a Guarana?

A Guarana, vagy tudományos nevén a Paullinia cupana, egyfajta kúszónövény, amely az Amazonas mentén őshonos. Ezt a növényt a hatalmas gyümölcsének magjai miatt tartják olyan nagyra.

A szappanfafélék családjához tartozik, és szoros rokonságban van a longán gyümölcsökkel (más néven „sárkányszem gyümölcs”), valamint más gyümölcsfajtákkal, mint például a licsi és az akiszilva.

Magának a növénynek nagy levelei vannak, és virágfürtöket hoz létre. Kis gyümölcsöket is terem, amelyek nagyjából megegyeznek egy kávébab méretével, és amelyek színe vörösesbarna.

A gyümölcs fekete magokat tartalmaz, amelyeket fehér maglepel borít, amely egyedi megjelenést ad nekik, így nagyon hasonlít egy szemre.

A magvak igen magas koffeintartalommal bírnak. Gyakran használják őket adalékanyagként energiaitalokban vagy guarána üdítőital márkák esetén, ilyen például a Guarana Antarctica.

A guarana mag koffein-tartalma miatt a magok az energiaszint növelése mellett más egészséggel kapcsolatos előnyökkel is járhatnak. Tulajdonképpen, a tanulmányok azt mutatják, hogy a guarana mindenre hatással lehet a bőr egészségének fokozásától a fogyás fokozásáig.

 

 

Guarana előnyei

 1. Fokozza az agy teljesítményét
 2. Antioxidánsokban gazdag
 3. Enyhíti a fáradtságot
 4. Segíti az emésztést
 5. Javítja a szív egészségét
 6. Megtartja a bőr fényességét
 7. Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét
 8. Fokozza a fogyást

 

 

Guarana hatása a szervezetre

1. Fokozza az agy teljesítményét

A tanulmányok azt mutatják, hogy a guarana nagy hatással lehet a koncentrációra és a memóriára. Valójában az egyesült királyságbeli Northumbria Egyetem Humán Kognitív Idegtudományi Intézetének egyik tanulmánya azt mutatja, hogy a kis dózisok a kontrollcsoporthoz képest javíthatják mind a memória teljesítményét, mind az éberséget.

Hasonlóképpen, egy másik tanulmányhoz, amelyet a Northumbria Egyetemen végeztek, amely összehasonlította a guarana és a ginzeng hatásait, és arról számolt be, hogy a guaranamag-kivonat nagyobb mértékben képes javítani a feladat-teljesítési képességet és figyelmet, mint a ginzeng.

 

 

2. Antioxidánsokban gazdag

A Guarana gyümölcs sokfajta antioxidánst tartalmaz, köztük a koffeint, a tanninokat, a szaponinokat, a teobromint és a katechineket.

Az antioxidánsok olyan előnyös vegyületek, amelyek segíthetnek a szabad gyökök képződésének leküzdésében és megakadályozzák a sejtek oxidatív károsodásait.

Nem csak ezeket az előnyöket nyújthatják, de néhány kutatás azt állítja, hogy az antioxidánsok még a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthatnak.

 

 

3. Enyhíti a fáradtságot

A Guarana koffeint tartalmaz, és a magvak nagyobb koffeinkoncentrációval rendelkeznek, mint a kávébab. A koffein stimulánsként hat, és befolyásolja az agy bizonyos neurotranszmittereinek aktivitását az energiaszintek növelése érdekében.

Ez az oka annak, hogy az olyan italok, mint a kávé és az energiaitalok, gyors segítséget nyújhatnak az alacsony energiaszint és fáradtság ellen.

A fizikai fáradtság leküzdésén kívül néhány kutatás azt mutatja, hogy a guarana hozzájárulhat a mentális fáradtság csökkentéséhez is. Az Appetite folyóiratban közzétett egyik tanulmány kimutatta, hogy a Guarana fogyasztása csökkentette a résztvevők tartós mentális erőfeszítéseivel járó mentális fáradtságot.

 

 

4. Segíti az emésztést

A Guaranat már régóta használják székrekedés és hasmenés természetes kezelésére. Elősegíti az emésztést és enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat. A magas koffeintartalma miatt, ez egy olyan vegyület, amely serkentő hatással van az emésztőrendszerre és a székrekedést is enyhíti.

Ráadásul tanninokban is gazdag. A taninok olyan növényi vegyületek, amelyek megakadályozzák a felesleges víz kiürülését a bélbe, így gyorsan megállítva a hasmenést

 

 

5. Javítja a szív egészségét

A kutatások azt mutatják, hogy a guaranamag a szív egészségét többféle módon javítja. A Cincinnati Egyetem Orvosi Központjának kutatásai szerint hozzájárulhat a vérrögök kialakulásának megakadályozásához a szívroham és a stroke kockázatának csökkentése érdekében.

Nemcsak emiatt javítja a szív egészségi állapotát, de csökkentheti az LDL koleszterin oxidációját a vérben. Ez képes kontrollálni a plakk lerakodását az artériákban az érelmeszesedés megelőzése érdekében.

 

 

6. Megtartja a bőr fényességét

A Guarana kiválóan kiegészíti a természetes bőrápolási rutinokat, mind a koffein, mind az antioxidáns tartalma miatt. A koffein elősegíti a bőr védelmét az UV sugárzás ellen. Ez lelassítja a bőr napfény általi öregedését és elősegíti a vérkeringést és a véráramlást.

A Journal of Cosmetic Dermatology közzétett egyik tanulmánya kimutatta, hogy a guarána tartalmú kozmetikumok csökkentették a bőr megnyúlását és minimalizálták a szem alatti és körüli ráncokat.

 

 

7. Csökkentheti a rák kialakulásának esélyét

Noha a jelenlegi kutatás többnyire az in vitro vizsgálatokra és az állati kísérletekre korlátozódik, az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a guarana hatékonyan csökkentheti bizonyos rákos sejtek növekedését és terjedését.

Például egy állatkísérlet azt mutatta, hogy az egereknek történő beadása 58%-kal csökkentette a májrákos proliferációt (növekedés), és majdnem ötszörösére növelte a rákos sejtek pusztulását.

Más tanulmányok hasonló megállapításokkal szolgáltak. Az eredmények azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a vastagbél- és mell rákos sejtek szaporodását is. Sőt, fokozhatja a kemoterápiás szerek aktivitását is, hogy még hatékonyabban segítsen elpusztítani a rákos sejteket. 

 

 

8. Fokozza a fogyást

A Guaranat gyakran használják fogyást elősegítő segédletként. Számos guarana tartalmú fogyást segítő termék, tabletta és kiegészítő létezik, amelyek elősegítik a zsírégetést és a felesleges súly leadását. Ez részben a koffeintartalmának köszönhető.

Az American Journal of Clinical Nutrition kiadványban közzétett kutatások során kimutatták, hogy a koffein 12 órán keresztül akár 11%-kal fokozza az anyagcserét.

Ráadásul számos in vitro vizsgálat azt is kimutatta, hogy a guarana lelassíthatja és gátolhatja a zsírsejtek képződését a testzsír csökkentése érdekében.

 

 

Kockázatok, mellékhatások és veszélyek

Az alacsony dózisú guarana általában biztonságos, és a káros mellékhatások minimális kockázatával jár. Valójában több állati kísérletből is azt állapították meg, hogy a guarana alacsony toxicitású, még akkor is, ha rendszeresen fogyasztják.

Koffeintartalma miatt elengedhetetlen, hogy a bevitelt mérsékeljük. A koffein nem csak nagyon addiktív, hanem számos negatív hatást is okozhat az egészségre nézve. Nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a koffein túladagolásához is.

A guaranaval kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások közé tartoznak a következő tünetek:

 • Álmatlanság
 • Szorongás
 • Emésztőrendszeri problémák
 • Szabálytalan szívverés
 • Fejfájás
 • Nyugtalanság
 • Émelygés
 • Remegés

Ha ezeket vagy bármilyen más mellékhatást észlelsz a guarana fogyasztása után, fontold meg az adag csökkentését vagy a használattal való teljes felhagyást.

Terhes nőknek korlátozniuk kell vagy el kell kerülniük a guarana tartalmú termékek fogyasztását. A megnövekedett koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható a nagyobb születési rendellenességek és a koraszülés kockázatával.

 

 

Guarana vs. Kávé vs. Zöld tea

Rengeteg hasonlóság van a guarana, a kávé és a zöld tea között, három népszerű összetevő, amelyek egészségét elősegítő tulajdonságuk és energiával feltöltő hatásuk miatt olyan élvezetesek.

Mindhárom koffeinben és antioxidánsokban gazdag. Mindegyik számos jótékony élettani hatással bír. Ezenkívül ezeket általában azért fogyasztják az emberek, hogy elősegítsék a fogyást, maximalizálják az összpontosítási képességüket és segítsék a fáradtság leküzdését.

A kávé és a zöld tea önmagában is élvezhető, de a guarana jellemzően kiegészítő formájában vagy feldolgozott guarana ital-termékekben, például guarana-üdítőben található.

Koffeintartalom szempontjából a guarana kivonat jelentősen gazdagabb koffeinben, mint a kávé. Egyes tanulmányok szerint a magok 4-6-szor annyi koffeint tartalmaznak, mint egy kávébab.

A három közül a zöld tea tartalmazza a legkevesebb koffent. Mindössze 35 milligramm van egy 250 ml-es adagban. Ez közel egyharmada a kávéban található mennyiségnek.

 

 

Guarana használata – adagolás és óvintézkedések

A Guarana kiegészítők számos különböző formában kaphatók, a guarana teától a guarana kivonatig, ami létezik por vagy guarana kapszula formában is.

A Guarana magját gyakran adják hozzá italokhoz és olyan termékekhez, amelyek természetesen elősegítik az energiaszint növelését. Más gyógynövények és növények keverékével együtt termogenikus tulajdonságokkal is rendelkezik.

Noha jelenleg nem állnak rendelkezésre hivatalos guarana-adagolási irányelvek, a legtöbb kutatás kimutatja, hogy az 50–70 milligramm közötti adagok lehetnek a legkedvezőbbek.

Ne térj el ettől az adagolástól, hogy maximalizálhasd a lehetséges egészségügyi előnyöket és minimalizálhasd a káros mellékhatások kockázatát.

Általában azt javasoljuk, hogy a terhes nők korlátozzák a koffeinfogyasztást napi 200 mg alá. Ezért a legjobb, ha a terhes nők korlátozzák vagy elkerülik a guaránát és az azt tartalmazó termékeket.

Végül, ha bármilyen negatív mellékhatást tapasztalsz, mint például szívdobogás, szorongás vagy fejfájás, fontold meg az adag csökkentését vagy a fogyasztás abbahagyását.

 

 

Természetes alternatívák a zsírégetésre

Guarana közismert képessége, hogy felgyorsítja a zsírégetést és elősegíti a fogyást. Van azonban rengeteg más természetes zsírégető is, ha egyszerű alternatívát keresel az eredmények fokozása érdekében.

Íme néhány a legjobb lehetőségek közül, amelyek még jobban fokozzák a zsírégetést:

 • Konjugált linolsav: Ez a fajta zsírsav olyan ételekben található meg, mint a fűvel táplált tehén tejéből készült vaj, a marhahús, a feldolgozatlan tej és a sajt. Kimutatták, hogy befolyásolja mind az anyagcserét, mind a zsírsejtek képződését, így elősegíti a zsírégetést. 
 • Probiotikumok: Étrendkiegészítő probiotikumok vagy az erjesztett ételekkel való táplálkozás optimalizálhatja a jótékony baktériumokat a bélben. Ez védelmet nyújthat a súlygyarapodás ellen
 • Zöld tea: Antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag. A zöld tea hozzáadása a napi étrendhez fokozhatja a zsírok lebontását, hogy vigyázhass az alakodra. 
 • Csípős ételek: Az olyan összetevők, mint a cayenne paprika és más csípős ételek, magas a kapszaicin tartalommal bírnak. A kapszaicin olyan vegyület, amely fokozhatja az anyagcserét, gátolja a zsírsejtek lerakódását és csökkenti az étvágyat a testsúlyszabályozás elősegítése érdekében.
 • Almaecet: Ez az erőteljes összetevő telítettség érzését okozza és stabilizálja a vércukorszintet az éhség csökkentése és a fogyás fokozása érdekében.
 • Csontleves: A nélkülözhetetlen aminosavak sokaságában a csontlevesből előállított fehérje elősegítheti az izmok regenerálódását és helyreállítását. Ráadásul fokozhatja az anyagcserét, hogy felgyorsítsa a zsírégetést.

 

 

Guarana története

A „guarana” szó a Guarani guara-ná szavakból származik, amely egy másik szóból származik, amely alapvetően úgy fordítható, hogy „gyümölcs, mint az emberek szeme”.

A gyümölcsnek története visszanyúlik a történelemben. Mélyen gyökerezik számos őslakos dél-amerikai csoport mitológiájában és kultúrájában.

A legenda szerint ennek a növénynek a termesztése akkor kezdődött, amikor egy istenség megölte a falu egyik gyermekét. Az emberek vigasztalása érdekében az istenség ezután kihúzta a gyermek bal szemét és az erdőbe ültette. Úgy gondolják, hogy a vad Guarana eredete innen származik először.

Manapság számos kereskedelmi termékben és kiegészítőben megtalálható. Szintén ismert, mint vágott összetevő a Guarana Antarctica. Ez egy népszerű üdítő, amely Brazíliából származik. Világszerte értékesítik, mint Európa, Kanada, az Egyesült Államok és Ázsia egyes részein.

 

 

Összefoglalás

 • A Guarana az Amazonas közelében őshonos növényfaj. Gyakran termesztik gyümölcse és a benne lévő koffeinben gazdag magok miatt.
 • A guarana potenciális előnyei közé tartozik a fokozott fogyás, fokozott agyi működés, jobb szív-egészség és jobb bőr-egészség. Segíthet a rákos sejtek kialakulásának esélyének csökkentésében, a fáradtság leküzdésében és elősegítheti az emésztést.
 • Kevés különbség van a guarana és a koffeinfogyasztás mellékhatása között. A leggyakrabban jelentett tünetek a fejfájás, emésztési problémák, szorongás, nyugtalanság és émelygés.
 • Magas koffeintartalma miatt a fogyasztást mérsékelni kell. Az energiaitalok vagy szénsavas italok extra cukrot és más, az egészségre ártalmas adalékanyagokat is tartalmaznak.
 • Ha guarana tartalmú étrendkiegészítőt szed, tartsa be a naponta 50–75 mg-os adagolást (magasabb dózist is letesztelheted), hogy maximalizálja a lehetséges egészségügyi előnyöket és megelőzze a káros mellékhatásokat. A legjobb eredmény elérése érdekében próbálja párosítani más zsírégető ételekkel!

Guarana-t tartalmazó kiegészítők:

Olimp_extreme_Speed_Shot_energizalo_25ml
Elfogy.

Olimp Extreme Speed® Shot energizáló – 25ml

359 Ft

 

Tanulmányok/ Források

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15582012/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23442624/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10499460/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2723939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18791978/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20739720/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625078/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20398723/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28632199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18392453/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22151935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23391102/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917306397

0 likes (You must login to like)