papain enzim

Papain (Papaya enzim) – minden amit tudnod kell róla

Lehet, hogy ismered a papayát, a narancssárga színű trópusi gyümölcsöt, amelyet az íze és lenyűgöző tápanyag-profilja miatt fogyasztanak, de milyen gyakran gondolsz a fő összetevőjére – a papain -ra?

A papain (papaya enzim) egy különleges enzim, amely a nyers papayában található meg. Népszerű a népgyógyászatban a fehérjebontó, emésztést elősegítő és gyulladáscsökkentő képességeinek köszönhetően.

A bromelainhoz hasonlóan, amely az ananászban található, a papain sokféle formában kapható, kapszuláktól kezdve topikumokig. A két enzimet gyakran keverik a kereskedelemben kapható termékekben a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásaik miatt.

 

 

Mi az Papain? Hogyan működik?

A papain egy proteolitikus enzim, amely a papayában található. A papaya gyümölcs, a Carica papaya, valójában számos proteolitikus enzimet tartalmaz, köztük a papaint, chymopapain A-t, chymopapain B-t és papaya peptidáz A-t.

A közülük legismertebb enzim, a papain, a női papaya növény éretlen gyümölcsében található. Ugyancsak megtalálható a növény leveleiben, gyökereiben és a kaucsukot tartalmazó tejszerű nedvében.

 

 

Hogyan működik a papaya enzim?

A papain segít lebontani az aminosavak, a fehérjék építőkövei közötti kötelékeket. Mint minden proteolitikus enzim, a hosszú láncú fehérjemolekulákat rövidebb töredékekké, úgynevezett peptidekké bontja le, majd a komponenseire, az úgynevezett aminosavakra bontja.

A papaya enzim sebgyógyító, fertőzés ellen harcoló és fájdalomcsillapító hatásúnak is bizonyult.

 

 

Papain enzim előnyei

1. Elősegíti az emésztést

A papain étrend-kiegészítőket a gyomor-bél rendszer rendellenességeinek és a leggyakoribb emésztési problémák javítására használják, mint például puffadás és székrekedés.

Más proteáz enzimekhez hasonlóan, a tanulmányok azt mutatják, hogy a papain segít a testnek a fehérjetartalmú élelmiszerek lebontásában, mint például az állati hús. De ennek a papaya enzimnek nincs szüksége sav jelenlétére, ahhoz, hogy elvégezze a dolgát.

Ez azt jelenti, hogy még az alacsony gyomorsav tartalommal rendelkező személyek számára is, akiknek általában nehézségeik vannak bizonyos típusú húsok megemésztésével és lebontásával, jótékony hatással lehetnek a papain étrend-kiegészítők.

 

2. Gyulladáscsökkentő

Kimutatták, hogy a papain csökkenti a gyulladást az asztmában, ízületi gyulladásban és egyéb gyulladásos állapotokban szenvedő betegek esetében.

A Nutrition Review folyóiratban 2013-ban közzétett kutatások arra utalnak, hogy a proteolitikus enzimek, beleértve a papaint és a tripszint is, lebonthatják a patogén immunkomplexeket, és akár megakadályozhatják azok kialakulását is.

Ez azt jelenti, hogy a papain képes lehet megakadályozni a gyulladás kialakulását, ezáltal javítva a nyirokrendszert és szabályozó hatást gyakorolva az immunrendszerre.

Az Immuntoxikológiai Naplóban közzétett irodalmi áttekintése megállapította, hogy mind in vitro, mind in vivo tanulmányok kimutatták, hogy a papaya kivonatok és a papayával kapcsolatos fitokémiai szerek gyulladásgátló és immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek, ám ezeknek a hatásoknak a teljes megértéséhez további klinikai vizsgálatokra van szükség.

Érdekelhet: Immunrendszer erősítés – Mi az immunrendszer és hogyan erősíthetjük?

 

3. Csökkenti a Fájdalmat

Számos tanulmány utal arra, hogy a papain enzim számos területen enyhíti a fájdalmat, ideértve az intenzív edzésből származó izomfájdalmat, torokfájást és az övsömörrel járó fájdalmat.

A Journal of Clinical Pediatric Dentistry-ban közzétett tanulmány megállapította, hogy a Papacarie elnevezésű papain-alapú gél hatékonyan távolította el a fertőzött szöveteket fogszuvasodással vagy romlott fogakkal rendelkező betegek körében.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a gél segít a fájdalom és gyulladás csökkentésében, anélkül, hogy anesztéziára, vagy fúrásra lenne szükség fogak eltávolításakor.

A Journal of Sports Science-ban közzétett tanulmány kimutatja, hogy a papaya enzimet tartalmazó proteáz étrend-kiegészítő bevétele elősegítheti a futás által okozott izomfájdalmak megszüntetését.

A résztvevők proteáz enzim tablettákat fogyasztottak, amelyek 50 milligramm papaint tartalmaztak, más enzimek, mint például bromelain, tripszin, amiláz és lipáz jelenléte mellett. Két tabletta bevétele után napi négyszer, négy napon keresztül, a futók kiváló gyógyulást és csökkent izomfájdalmat jeleztek a placebo csoporttal ellentétben.

Ezenkívül, egy 1995-ös német tanulmány értékelte a papaint tartalmazó enzim kombináció hatékonyságát a herpes zoster vagy övsömör ellen.

Kutatók azt találták, hogy az enzimkészítmény azonos hatékonyságot mutatott az aciklovirral, egy antivirális gyógyszerrel, amelyet herpeszvírus fertőzések kezelésére használnak. Az enzim kombináció képes volt csökkenteni az övsömörrel járó fájdalmat 14 nap kezelés után.

 

4. A papain enzim Daganatellenes Hatásokkal Rendelkezhet

Egy Olaszországban véghezvitt állatkísérlet során kiderült, hogy rákos egerek papainnal való immunizálásakor, ezek megnövekedett átlagos túlélési időt mutattak a nem immunizált alanyokhoz képest.

A rákos daganatok növekedési üteme, inváziója és metasztázisa gátolva lett az egerekben a papain immunizáló kezelés után.

 

5. Küzd a fertőzések ellen

A papaint a nem hagyományos sebkezelésben alkalmazták az antivirális és gombaellenes tulajdonságai miatt.

Úgy tűnik, hogy a papain a fertőzések leküzdéséért harcol, elpusztítva a fehérje réteget, amely megvédi a gombákat és a vírusokat a támadásoktól. Ez csökkenti a szaporodási, terjedési és fertőzési képességüket.

 

6. A papain enzim elősegíti a sebgyógyulást

A helyileg alkalmazandó papaya enzimet tartalmazó termékeket gyakran használják sebgyógyító hatásuknak köszönhetően, bár az FDA figyelmezteti a fogyasztókat az esetleges allergiás reakciókról, ha az enzimet helyileg alkalmazzák.

Előzetes tanulmányok alátámasztják a papaya enzim képességét a sebgyógyulás elősegítésére. Egy 2010-ben, malajziai állatokon végzett vizsgálat azt találta, hogy egy papain alapú sebtisztító segített a seb csökkentésében, elősegítette a kollagén lerakódását és antibakteriális tulajdonságokat mutatott ki.

 

 

Kockázatok és Mellékhatások

A papain akkor tekinthető biztonságosnak, ha azt normál mennyiségben fogyasztják az élelmiszerekben, és „valószínűleg biztonságosnak” tekintik, ha megfelelő mennyiségben szájon át fogyasztják.

A Mayo Clinic College of Medicine által közzétett kutatás szerint az enzim túlzott mennyiségekben való fogyasztása papain mellékhatásokhoz vezethet, beleértve gyomor kellemetlenségét, a torok irritációját és gyomorhurutot.

Aggodalomra ad okot az allergiás reakciók lehetősége, ha az enzimmel készült krémeket vagy kenőcsöket helyileg alkalmazzák. Ha allergiás vagy érzékeny vagy a papainra, akkor az enzim bőrre történő felvitelekor bőrirritáció, bőrpír vagy hólyagok fordulhatnak elő.

Úgy vélik, hogy a kivire és a fügére allergiás személyek a papainra is allergiások lehetnek. Azok a személyek, akik allergiás tüneteteket tapasztalnak ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása után, mindenképpen óvatosnak kell lenniük, ha a papaint belsőleg vagy helyileg alkalmazzák.

Mivel a papain csökkentheti a vérnyomást, cukorbetegségben és hypoglykaemiában szenvedő személyek esetén az enzimet óvatosan és egészségügyi szakember felügyelete alatt kell használni.

Az enzimet nem szabad fogyasztani vagy használni olyan személyek esetén, akik véralvadásgátlót szednek, mivel ez növeli a vérzés kockázatát. Fontos az is, hogy legalább két héttel a tervezett műtét előtt kerülje annak használatát.

Nem tekintett biztonságosnak a papain étrend-kiegészítők használata terhesség vagy szoptatás ideje alatt.

 

 

Papain adagolása

A papain többféle formában kapható, beleértve kapszula, tabletta, por, krémek és kenőcsök formájában.

Sok esetben más enzimekkel együtt komplexen kapható.

Nincs hivatalos útmutató a papain használatára. A napi 25–100 milligramm közé eső adagokat általában biztonságosnak tekintik.

A papain használata előtt a legjobb, ha egészségügyi szakember véleményét kéri, hogy pontosan meghatározza az egészségügyi igényeinek megfelelő adagot.

Túl sok papain fogyasztása káros mellékhatásokhoz vezethet, ezért kerülje a napi 400 milligramm túllépését, hacsak orvosa másképp nem javasolja.

 

 

Összegzés

  • A papain definíciója egy proteolitikus enzim, amely a papaya növényből származik.
  • A szerepe a fehérjék aminosavakra való bontása.
  • Sok papain készítmény létezik. Az enzimet általában étrend-kiegészítő formában vagy helyileg alkalmazzák a gyulladás csökkentésére, a sebgyógyulás elősegítésére, az emésztés elősegítésére és a fájdalom leküzdésére.
  • Időnként más hasznos enzimekkel, például bromelainnal és tripszinnel kombinálják.
  • A 25–100 milligramm közötti adagokat biztonságosnak tekintik a papaya tablettákat vagy étrend-kiegészítőket használó emberek többsége számára. A magasabb adag az egészségügyi szakember által kell legyen jóváhagyva.
  • Az enzim helyileg történő használata előtt végezz tesztet egy kis bőrfelületet, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs-e allergiád.

 

Források / tanulmányok

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/703201/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5918751/

https://nutritionreview.org/2013/04/controlling-inflammation-proteolytic-enzymes/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27416522/

https://www.nature.com/articles/s41598-018-36092-x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15161110/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7713467/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2139872/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12851592/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21061910/

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(14)00520-5/fulltext

0 likes (You must login to like)