kreatin edzs előtt vagy után

Kreatin edzés előtt vagy után – Mikor érdemes használni?

A kreatin az egyik leggyakrabban kutatott és legnépszerűbb étrend-kiegészítő a fitnesziparban, de még mindig sok a zűrzavar a bevételének legalkalmasabb időpontját illetően.

Számít, hogy edzés előtt vagy után szeded a kreatint? A kutatások azt sugallják, hogy a kreatin bevételének legmegfelelőbb időpontja az edzés után van, mivel az pozitívabb hatással van a sovány izomtömeg és az izomerő növelésére.

De van néhány előnye is, ha edzés előtt veszed be, mert a szervezet elég gyorsan meg tudja emészteni ahhoz, hogy edzés közben hasznosítsa.

Hogy bonyolultabbá tegyük a dolgokat, más tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy van némi érdeme a kreatin edzés közbeni szedésének. Honnan tudhatod tehát, hogy mi a legjobb időpont a kreatin bevételére?

Ebben a cikkben áttekintem a kreatinfogyasztás időzítése mögött meghúzódó kutatásokat, megvitatjuk, mi történik, ha edzés előtt vagy után veszed be a kreatint, és válaszolok a kreatin időzítésével kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre.

 

 

Kreatin időzítés: mit mond a tudomány?

Számos tanulmány azt mutatja, hogy az edzés utáni kreatin bevétele jobb, mint az edzés előtt.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik az edzés után vették be a kreatint, nagyobb sovány testtömeg-növekedést tapasztaltak, mint azok, akik az edzés előtt szedték a kreatint.

A Journal of Exercise and Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány ezt támasztja alá. A kutatók felfedezték, hogy az edzés utáni kreatinfogyasztás jobb a testösszetétel javításában. A vizsgálat végén az edzés után kreatint szedő emberek testzsírszázaléka alacsonyabb volt, mint azoknak, akik edzés előtt vették be.

Ez a kísérlet azt is kimutatta, hogy a kreatin közvetlen edzés utáni bevétele pozitív hatással volt az izomerőre. Az edzés utáni kreatin csoportba tartozó emberek nagyobb növekedésről számoltak be a fekvenyomás 1RM-ében, mint az edzés előtti kreatin csoportban.

Bár a legtöbb kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az edzés utáni kreatinfogyasztás z ideális, az edzés előtti bevétel is előnyös. Kanadai kutatók felfedezték, hogy a mellkasi nyomás és a lábnyomás 1RM növekedése a kreatin időzítésétől függetlenül következett be. Valójában azok a emberek, akik edzés előtt szedték a kreatint, nagyobb 1RM-ről számoltak be a vizsgálat végén.

Meg kell azonban jegyezni, hogy egyik ember sem végzett ellenállási edzést az elmúlt 16 hétben. Valószínűleg erejük és izomzatuk növekedését észlelték volna, függetlenül attól, hogy mikor szedték a kreatint. Még a placebócsoportba tartozó emberek is meg tudták növelni 1RM-üket a vizsgálat során.

Ezenkívül a résztvevők étrendi naplói alapján a tanulmány azt is kimutatta, hogy azok, akik edzés előtt szedték a kreatint, jobban megnövelték általános kalóriafogyasztásukat, mint azok, akik edzés után szedték a kreatint. Elképzelhető, hogy erőnövekedésükben a megnövekedett táplálékfelvétel is szerepet játszott.

Arra is van bizonyíték, hogy a kreatin bevitele edzés közben is előnyös. Az edzés közbeni kreatinfogyasztás nemcsak az izomerőt javítja, hanem az izom állóképességét is.

Mindezek a megállapítások arra utalnak, hogy a kreatin bevétele nem olyan fontos, mint a következetes szedés. Még akkor is, ha edzés nélküli napokon veszed be, segít felépíteni a kreatinraktárakat a szervezetben, amelyeket a szervezeted a következő edzés alkalommal felhasználhat.

 

 

 

Kreatin edzés előtt vagy után

Kreatin bevétele edzés előtt

A kreatin edzés előtti bevétele mögött az a gondolat áll, hogy segíthet az edzés során a gyorsan lemerülő kreatinszint pótlásában. Ha edzés előtt 30-60 perccel veszed be, akkor a szervezetednek elegendő ideje lesz elérni a kreatin csúcsértékét az edzés során (*).

Emiatt a kreatin az edzés előtti kiegészítők népszerű összetevője. Koffeinnel kombinálva pedig a kreatin nagyobb sportteljesítményt eredményezhet. Egy egészséges, fizikailag aktív férfiakon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kreatin + koffein kiegészítés nagyobb teljesítményt eredményez a nagy intenzitású sprintek során.

Vannak ellentmondó információk arról, hogy a koffein gátolja-e a kreatinfogyasztást vagy gyorsabban elfáradhat-e, de a legtöbb kutatás azt mutatja, hogy ez nem igaz. A koffein és a kreatin egyidejű bevétele még fokozhatja a kreatin hatását.

A kreatin koffeinnel történő szedése azonban egyes egyéneknél GI-zavart okozhat. Ha edzés előtt kreatint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedsz, vagy egy csésze kávéval vagy más koffeinforrással együtt veszed be, gyomorgörcsöt, puffadást vagy hasmenést tapasztalhatsz. A legjobb, ha először leteszteled a koffein és a kreatin kombinációját, mielőtt edzés előtt kipróbálnád.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a kreatin edzés előtti bevétele hatékonyabb lehet az ellenállást fejlesztő edzéseknél, és kevésbé hatékony a nagy intenzitású kardio edzésnél (*).

Ezenkívül a kreatin nagyobb adagjainak emésztése tovább tart. Ha edzés előtt szeretnéd bevenni, akkor a legjobb, ha legfeljebb 5 g-ot veszel be, hogy a szervezeted elég gyorsan megemésztse és megfelelően hasznosítsa az edzés közben.

 

 

Kreatin bevétele edzés után

Már beszéltem arról, hogy a kreatin edzés utáni bevétele hogyan eredményezheti a sovány izomtömeg nagyobb növekedését és az izomerő növekedését. A kutatók úgy vélik, hogy ennek az az oka, hogy a vázizomzat véráramlása megnövekszik az ellenállási edzés során, ami azt eredményezi, hogy nagyobb mennyiségű kreatin raktározódik el az edzett izmokban.

Ez a megnövekedett vérkeringés a glikogén és más tápanyagok elvesztésével párosulva, amelyet a tested edzés közben tapasztal, azt is jelenti, hogy a sejtjeid jobban felkészültek arra, hogy pótolják azt, ami edzés közben elveszett.

A kreatin edzés utáni bevételének másik oka az, hogy elősegíti a felépülést (*), bár a kreatin fogyasztása önmagában nem csökkenti az izomkárosodást, és nem javítja az ellenállási edzés utáni felépülést. Úgy tűnik, hogy a kreatin helyreállítási előnyei fokozódnak, ha magas szénhidráttartalmú vagy magas fehérje- és szénhidráttartalmú étkezéssel együtt fogyasztják edzés után (*).

 

 

Gyakran ismételt kérdések:

Szedhetsz kreatint edzés közben?

Sok szakértő azt állítja, hogy az edzés utáni időszak a legalkalmasabb a kreatin bevételére. Azonban, ahogy fentebb említettem, a kreatin edzés közbeni bevétele ugyanolyan előnyös lehet, mint edzés előtt vagy után. Ha az edzés előtt 30-60 percen belül nem veszel be 5 g-nál többet, akkor a szervezetednek elegendő ideje lesz használni.

A kreatin edzés közbeni szedésére vonatkozó ajánlások azokból a mítoszokból fakadtak, amelyek szerint kiszáradást és izomgörcsöket okozhat. Néhányan azt is hitték, hogy a kreatint szedő sportolók hajlamosabbak a sérülésekre, de a legtöbb kutatás megcáfolta ezeket a mítoszokat.

Az NCAA Division IA labdarúgóinak sérülési arányát elemző tanulmányban a kutatók nem fedeztek fel jelentős különbséget a görcsök, kiszáradás, sérülések és betegségek bejelentett eseteinek számában a kreatint szedő és nem szedő sportolók között.

Továbbá, ahogy korábban említettem, a következetes kreatinbevitel fontosabb, mint az időzítés. Ha már egy ideje szeded, akkor a szervezeted eléggé felhalmozódik belőle ahhoz, hogy még mindig észrevehesd a hatását, függetlenül attól, hogy mikor veszed be. Ha a kreatint egy edzés közbeni shake-be teszed, akkor eszedbe jut bevenni (nem árt edzés közben bevenni).

 

 

A kreatin önmagában egy edzés előtti kiegészítő?

Sok edzés előtti kiegészítő tartalmaz kreatint, de a kreatin önmagában nem edzés előtti. Az edzés előtti dolgok gyakran koffeint, béta-alanint, BCAA-t és más olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek növelik az energiát és elősegítik az érrendszert. A kreatin önmagában nem nyújt ugyanolyan hirtelen energialöketet, mint az edzés előtti dolgok.

A kreatin és az edzés előtti dolgok hatásai is eltérő ideig tartanak. Az edzés előtti dolgok energianövelő hatásai néhány óra múlva elmúlnak. Másrészt, ha rendszeresen szeded a kreatint, a szervezeted képes felhasználni azt, amit már elraktározott a jövőbeli edzésekhez.

Valamint az edzés előtti dolgok nem ugyanolyan hatással vannak a sovány izomtömeg növelésére, mint a kreatin.

Egyes edzés előtti táplálékkiegészítők „pumpás” kiegészítőknek számítanak, mert növelik a nitrogén-monoxid-termelést. Ez növeli az izmok vérellátását, segíti teltebbnek látszani, és csökkenti a fáradtságig eltelt időt, de nem feltétlenül előnyös az izomtömeg növelése szempontjából.

Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az L-citrullin, az edzés előtti táplálékkiegészítők másik gyakori összetevője, növelheti az izomváz izomtömegét. Más kutatások azonban azt sugallják, hogy az L-citrullin kiegészítésnek nincs hosszú távú jelentős pozitív hatása a testösszetételre.

Tehát röviden, a kreatin és az edzés előtti edzés két különböző célt szolgál. Az edzés előtti gyors hatású energialöketet és a teltebb izmok átmeneti megjelenését szolgálják, míg a hosszú távú, következetes kreatinpótlás segíthet növelni a sovány izomtömeget és az izomerőt.

 

 

Végső gondolatok

A kutatások azt sugallják, hogy a kreatin bevitele az edzés után optimális. Jobb a sovány izomtömeg növelésére, ha ellenálló edzésprogrammal kombinálod. Még több előnye is lehet, ha magas szénhidráttartalmú vagy magas szénhidrát-/fehérjetartalmú edzés utáni étkezéssel együtt fogyasztod.

Azonban a kreatin bevitele edzés előtt vagy közben is előnyös. A következetes szedése fontosabb, mint a pontos időzítés, ezért jobb, ha olyan időpontban veszed be, ahol a legvalószínűbb, hogy emlékezni fogsz rá.

0 likes (You must login to like)