kollagén felszívódása

Hogyan szívódnak fel a kollagén-kiegészítők a szervezetben?

A bőr javításától kezdve az ízületek egészségéig, ígéretes bizonyítékok mutatják, hogy a kollagén lehet a Szent Grál, amikor a lenyelhető kiegészítőkről van szó.

Kezdjük az alapokkal: A kollagén egy fehérje. Valójában ez a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben. Aminosavak láncaiból képződik, amelyek építőkövekként működnek. Néhány esszenciális aminosav közé tartozik a glicin és a prolin, amelyek segítik a kollagén kialakulását.

Természetes kollagéntermelésünk az életkor előrehaladtával lassulni kezd. Amint elérjük a 20-as éveinket, évente körülbelül 1%-kal kevesebb kollagént termelünk. Ez csak egy a sok ok közül, amiért a kollagén-kiegészítő szedése olyan fontos!

Ahogyan sokféle típus és fajta létezik, úgy sokféle előnye is van. A kollagén segíthet a bőr rugalmasságában, az ízületi fájdalmak esetén, az öregedésgátlásban, a bélrendszer egészségében és az általános egészségben.

 

 

Kollagén felszívódása – Mi a biológiai hozzáférhetőség?

A táplálékunkban lévő tápanyagok először a gyomorban, majd a bélrendszerben kisebb molekulákra bomlanak le. Amint a molekulák egy része elég kicsi, a bélfalon keresztül felszívódhatnak a véráramba.

Ebben a keretben a biológiai hozzáférhetőség arra utal, hogy egy tápanyag mennyire hozzáférhető az élelmiszerben, milyen mértékben „szabadul” fel a táplálékmátrixból lebontva, szállítva és felszívódva a véráramba.

A kollagén peptidek egészségügyi előnyei jól ismertek. Számos tanulmány bizonyítja hatékonyságukat. Egy nemrégiben megjelent tanulmány (2019 decemberében jelent meg) bővítette ismereteinket arról, hogyan és miért olyan hatékonyak a kollagén peptidek.

A fő előnyök a biológiai hozzáférhetőségükön és a bioaktivitásukon múlnak. Mint említettük, ez a két legfontosabb eleme annak, hogy a végfelhasználó számára előnyöket nyújtsanak.

A kollagén peptidek rövid láncú peptidek keveréke, amelyek kettőtől húsz aminosavig terjedő aminosavakból állnak. A kollagén peptidek a fogyasztásuktól követően fontos módosításokon mennek keresztül a szervezetben.

Az emésztőenzimek ezeket a láncokat kisebb darabokra (pl. di- és tripeptidekre) bontják, amelyek könnyen felszívódnak a szervezetben, és a kollagén peptidek pótlása után mérhetőek a vérben.

A dipeptidek megnövekedett szintjét figyelték meg a vérben az orális kollagén-kiegészítés után. A kollagén-termékekben a két leggyakrabban előforduló dipeptid a hidroxiprolin-glicin (Hyp-Gly) és a prolin-hidroxiprolin (Pro-Hyp), amelyek jól ismertek bioaktivitásukról.

Például a bőrszépség esetében a bőr meghatározott rétegeiben lévő sejteket vízmegkötő hialuronsav termelésére serkentik, növelve a bőr nedvességtartalmát.

A kollagén peptidek részben képesek túlélni az emésztést, ami azt jelenti, hogy átjutnak a bélgáton és sértetlenek maradnak. Így végül a szervezet célzott szöveteiben juthatnak munkához.

 

Röviden összefoglalva, a kollagén peptidek aminosavak láncából állnak – a hosszú fehérjeláncokat enzimatikus folyamatok segítségével kisebb láncokra vágják. Ez azt jelenti, hogy nem csak könnyen felszívódnak, de hatékonyabbá is válnak a natív kollagénhez és más fehérjékhez képest.

 

 

A kollagén felszívódik a szervezetben?

Igen, a kollagén felszívódik. Az emésztőrendszerben szívódik fel. Miután megemésztődött, bekerül a véráramba. Így az egész testben eljuthat, és segíthet a fent említett problémák bármelyikénél.

A hal kollagén peptidek, vagy hidrolizált hal kollagén a legjobb választás a legjobb felszívódáshoz. Néha a kollagén részecskék túl nagyok lehetnek ahhoz, hogy tökéletesen megemésztődjenek, és egy részük kiürülhet a szervezetből.

Ha a kollagén peptid hidrolizált formában van, akkor már sokkal apróbb részecskékre van bontva, és ezért megemészthető és felszívódhat.

Egy másik ok, amiért érdemes kipróbálni a kollagént, hogy nincsenek ismert mellékhatásai, így nagyszerű kipróbálni és megnézni, hogyan hat a szervezetedre.

 

Mi az ideális módja a kollagén felszívódásának?

A kollagén felszívódásának legjobb módja, ha hagyjuk, hogy a szervezetünk elvégezze a munkát! Amikor kollagént fogyasztasz, a gyomrodban lévő enzimek lebontják azt, és az aminosavakat felhasználják a bőröd és tested problémáinak kezelésére. Ezután felszívódik a véráramban, és eljut a test azon területeire, amelyeknek a legnagyobb segítségre van szükségük.

A szájon át történő kiegészítés, valamint a kollagént tartalmazó vagy a természetes termelését fokozó élelmiszerek fogyasztása a legjobb módja annak, hogy felszívódjon a szervezetébe, és növelje a kollagénszinted. A C-vitamint tartalmazó élelmiszerek hasznosak a kollagéntermelés növelésében.

 

Mi a legjobb időpont a kollagén-kiegészítők szedésére?

Egy másik nagyszerű dolog a kollagénnel kapcsolatban az, hogy tényleg nem számít, hogy mikor fogyasztod. Minden azon múlik, hogy mi működik a szervezeted számára.

Tényleg ki kell próbálnod, hogy különböző időpontokban szedd, hogy lásd, mi működik a legjobban neked. Néhányan szeretik reggel bevenni, mivel ez a napjuk legkövetkezetesebb része. Mások azzal érvelnek, hogy az éjszakai szedés segít jobban működni, mert ekkor a szervezet természetes módon javítja önmagát, és a kollagén segítségével segíthet ebben.

Az igazság az, hogy a nap bármelyik szakában is szeded, élvezni fogod az előnyöket. Nincs valódi bizonyíték arra, hogy bármelyik időpont jobb, mint a másik. Üres gyomor vagy teli gyomor, ami számít, az az, hogy a kollagén-kiegészítőket minden egyes nap elfogyaszd, hogy teljesen biztosítsd az előnyöket.

0 likes (You must login to like)