lizin hatása a szervezetre

Lizin hatása: Kritikus Szerepe a Szervezetben

Az L-lizin egy esszenciális aminosav, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a fehérjeszintézisben és számos biológiai folyamatban. Testünk nem képes előállítani, így fontos, hogy étrendünkből megkapja a szükséges mennyiséget. L-lizin hiányában az immunrendszer gyengülhet, és az általános egészségi állapot romolhat.

Az L-lizin többek között hozzájárul az immunfunkció erősítéséhez, a kalcium felszívódásának elősegítéséhez és az izomszövetek regenerációjában döntő szerepet játszhat. Sportolók és fizikai munkát végzők számára különösen ajánlott, mivel elősegíti az izmok helyreállítását és csökkentheti a herpeszvírus okozta fertőzések esélyét.

Az L-lizin pótlása különféle forrásokból, mint például hús, hal, tojás, szójabab és egyes gabonafélék segítségével lehetséges.

 

 

A lizin és az emberi szervezet

Lysine impacting the human body's cells

Lizin esszenciális aminosavként elengedhetetlen a megfelelő szervezeti működéshez. Számos biológiai folyamatban vesz részt, mint a fehérjék előállítása, a növekedés támogatása és az immunrendszer erősítése.

 

A lizin esszenciális aminosavként

Lizin alapvető építőeleme a fehérjéknek, melyet a szervezeted nem képes előállítani, ezért esszenciális aminosavnak nevezik. Ennélfogva táplálék útján kell azt bejuttatnod a szervezetbe. Legjobb forrásai közé tartoznak a húsok, tejtermékek, tojás, de növényi forrásból a babfélék is gazdagok lizinben.

 

Lizin szerepe a növekedésben és kalcium felszívódásban

A lizin nélkülözhetetlen a növekedéshez és szerepet játszik a kalcium felszívódásában, amely hozzájárul a csontok és fogak egészségének fenntartásához. Elősegíti a kalcium integrálódását a csontszövetbe, ami erősebbé teszi azok szerkezetét és csökkentheti az osteoporosis kockázatát.

 

Lizin hatása az immunrendszerre

Lizin bevitel javíthatja a immunrendszer működését. Hozzájárul az antitestek és egyéb védekező fehérjék, mint az enzimek termelődéséhez. Emellett egyes vizsgálatok szerint segíthet a herpesz vírus terjedésének kontrollálásában is.

 

Lizin hiány és túladagolás

Míg a lizin hiánya gyengítheti az immunrendszert és gátolhatja a megfelelő növekedést, túladagolása esetében a szervezetben nem kívánt mellékhatások léphetnek fel, például emésztőrendszeri problémák vagy a kalcium egyensúlyának felborulása.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálék bevitel az esszenciális aminosavak megfelelő egyensúlyának biztosítására, többek között a lizinre is figyelemmel. Az esszenciális aminósavak pótlásáról további részleteket az EAA – Esszenciális aminósavak fogalma, szerepe, pótlása oldalon olvashatsz.

 

 

A lizin klinikai és élettani hatásai

Lizin, egy esszenciális aminosav, számos fontos szereppel bír az emberi szervezet klinikai és élettani működésében. A herpesz kezelésétől kezdve a szorongás csökkentésén át a sportteljesítmény javításáig sokrétű hatással rendelkezik.

 

Lizin szerepe a herpesz kezelésében

Lizin bevitelének növelése hozzájárulhat a herpesz vírus szaporodásának gátlásához. Herpesz esetén a lizin antagonizálja az arginin aminosav hatását, ami kulcsfontosságú a vírus replikációjához. Egyes tanulmányok szerint a lizin táplálékkiegészítőként történő alkalmazása csökkentheti a herpesz okozta tünetek súlyosságát és gyakoriságát.

Lista a lizin előnyeiről a herpesz kezelésében:

 • Gátolja a vírus szaporodását
 • Csökkenti a tünetek súlyosságát
 • Ritkítja a kiújulások számát

 

Lizin és szorongás csökkentése

A lizin szerepet játszik a szorongás szintjének modulálásában is, különösen a kortizol, a stressz hormonjának szabályozásában. A táplálékkiegészítőként bevitt lizin növelheti a szervezet karnitin termelését, ami csökkenteni képes a kortizol szintet és így a stressz reakciókat.

Rövid példák a lizin szorongásra gyakorolt hatására:

 • Stabilizálja a kortizol szintet
 • Csökkentheti a pszichológiai stressz érzetét

 

Lizin hatása a sportteljesítményre

Sportolók körében a lizin népszerű táplálékkiegészítő, hiszen fokozhatja az izom regenerációt és erősítheti a teljesítményt. Lizin bevitele javíthatja a karnitin szintézist, ami segíthet az izomerő növelésében és a fáradtság csökkentésében. Emellett hozzájárulhat a jobb vérnyomás szint fenntartásához edzés során.

Táblázat a lizin sportteljesítményre gyakorolt hatásairól:

Hatás Leírás
Izomerő növekedés Karnitin termelés elősegítése által
Fáradtság csökkenés Az izomregeneráció javítása
Vérnyomás szabályozás Normál szinten tartása edzés alatt

 

 

Lizinben gazdag ételek

 

lizinben gazdag ételek

A lizin egy esszenciális aminosav, amely fontos szerepet játszik az Ön egészségében, de a szervezete nem képes előállítani azt, így a táplálkozása során kell gondoskodnia a megfelelő bevitelről. Különféle élelmiszerek, mind növényi, mind állati eredetűek természetes forrásai lehetnek ennek a fontos tápanyagnak.

 

Növényi források és vegetáriánus étrend

A vegetáriánusok számára a lizinbevitel a hüvelyesek, mint a bab, lencse, és csicseriborsó fogyasztásával biztosítható. Ezek az élelmiszerek jelentős mennyiségű lizint tartalmaznak, ami segíti a szükséges aminosav-ellátottságot. A diófélék, mint az mandula és a kesudió, valamint bizonyos zöldségek, például a burgonya és a spenót is tartalmaznak lizint, bár ezek a források kisebb mennyiségben járulnak hozzá a napi szükséglet kielégítéséhez.

 

Néhány gazdag növényi lizinforrás:

 • Lencse
 • Csicseriborsó
 • Babfélék

 

Állati források és fehérjében gazdag ételek

A lizin bevitelének egyik leghatékonyabb módja az állati eredetű ételek fogyasztása, mint például a hús, tojás, és tejtermékek. A húsok közül különösen a csirke és a marhahús tartalmaznak magas lizinértéket. A tojások és tejtermékek, beleértve a sajtot és a joghurtot, szintén kiemelkedő források, megkönnyítve ezzel a tápanyag bevitelét azok számára, akik nem követnek vegetáriánus étrendet.

 

Példa állati eredetű lizinforrásokra:

 • Csirkehús (100g): körülbelül 3g lizin
 • Marhahús (100g): körülbelül 2,5g lizin
 • Tojás (egész): körülbelül 0,6g lizin
 • Sajt (100g): körülbelül 2,5g lizin

 

 

Gyakran ismételt kérdések a Lizinnel kapcsolatban

Mi az a lizin és mire jó?

A lizin egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a testünk nem képes előállítani, ezért az étrendünkön keresztül kell bejuttatnunk. Fontos szerepet játszik a fehérjeszintézisben, a kalcium felszívódásban, valamint az immunrendszer támogatásában.

 

Hogyan segíthet a lizin az immunrendszerem erősítésében?

A lizin segíthet az immunrendszer erősítésében, mivel részt vesz antitestek, hormonok és enzimek előállításában. Kutatások szerint támogatja a herpesz vírus elleni védekezést is, csökkentve a kiújulások gyakoriságát és súlyosságát.

 

Mely ételek tartalmaznak lizint?

Lizinben gazdag ételek közé tartoznak:

 • Húsok, mint a csirke és a marhahús
 • Tenger gyümölcsei
 • Tojás
 • Tejtermékek, mint a joghurt és a sajt
 • Hüvelyesek, például lencse és csicseriborsó
 • Egyes magvak, mint a tökmag és a mandula

 

Van-e mellékhatása a lizin bevitelének?

Általában a lizin fogyasztása biztonságos, ha az ajánlott napi mennyiségben történik. Túlzott bevitel esetén azonban mellékhatások jelentkezhetnek, mint gyomorpanaszok, hasmenés, vagy vesekő kialakulásának kockázata.

 

Milyen szerepet játszik a lizin az izomépítésben?

A lizin elengedhetetlen a fehérjeszintézishez, így az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához is hozzájárul. Különösen fontos azok számára, akik rendszeresen végeznek testépítő vagy erőnléti edzéseket.

 

Hogyan használjam a lizint herpesz kezelésére?

A lizin napi rendszeres bevitelével és a lizin tartalmú krémek helyi alkalmazásával csökkenthető a herpesz kiújulásának gyakorisága. Mindig konzultálj orvosoddal, mielőtt étrend-kiegészítőt kezdesz el szedni!

 

Szükségem van-e lizin kiegészítőre, ha egészséges vagyok?

Ha változatos és kiegyensúlyozott étrendet követsz, valószínűleg nincs szükséged lizin kiegészítőre. A lizinhiány viszonylag ritka azokban az országokban, ahol az emberek megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztanak.

 

Hogyan határozhatom meg a szükséges lizin mennyiségét?

A szükséges lizin mennyiségét a korod, nemed, izomtömeged, és az általános egészségi állapotod határozza meg. Egy átlagos felnőtt számára a napi ajánlott bevitel körülbelül 30 mg lizin testtömeg-kilogrammonként. Azonban mindig érdemes szakemberrel konzultálni a pontos adagolás meghatározása érdekében.

 

Források / tanulmányok

Források:

 1. Lopez MJ, Mohiuddin SS. Biochemistry, essential amino acids. In: StatPearls. StatPearls Publishing; 2022.
 2. MedlinePlus. Amino acids.
 3. PubChem. Lysine.
 4. Mount Sinai. Lysine.
 5. Mailoo V, Rampes M. Lysine for herpes simplex prophylaxis: A review of the evidenceIntegr Med (Encinitas). 2017;16(3):42–46.
 6. Lakhan S, Vieira K. Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic reviewNutr J. 2010;9:42. doi:10.1186/1475-2891-9-42
 7. Smriga M, Ando T, Akutsu M, Furukawa Y, Miwa K, Morinaga Y. Oral treatment with L-lysine and L-arginine reduces anxiety and basal cortisol levels in healthy humansBiomed Res. 2007;28(2):85-90. doi:10.2220/biomedres.28.85
 8. National Cancer Institute. L-lysine.
 9. Vuvor F, Mohammed H, Ndanu T, Harrison O. Effect of lysine supplementation on hypertensive men and women in selected peri-urban community in GhanaBMC Nutr. 2017;3:67. doi:10.1186/s40795-017-0187-6
 10. Centers for Disease Control and Prevention. High blood pressure symptoms and causes.
 11. MentalHealth.gov. Schizophrenia.
 12. Zeinoddini A, Ahadi M, Farokhnia M, Rezaei F, Tabrizi M, Akhondzadeh S. L-lysine as an adjunct to risperidone in patients with chronic schizophrenia: a double-blind, placebo-controlled, randomized trialJournal of Psychiatric Research. 2014;59:125-131. doi:10.1016/j.jpsychires.2014.08.016
0 likes (You must login to like)