energia szelet kerékpárosoknak

Miért kell pótolnom a szénhidrátokat, amikor edzek és versenyzek?

Attól függ, mennyi ideig versenyzel. Az üzemanyagok – szénhidrátok bevitelének lényege amikor versenyzel és edzel, a kimerültség megakadályozása és az izmok munkában tartása. Ez a cikk, amellett, hogy röviden, tömören és remélhetőleg érthetően leírja, a címben szereplő kérdésre a választ, egy másik kérdéses témában is megpróbál rámutatni az ellentétekre.

 

 

Energia raktáraink: Hogy is néz ki ez a glikogén tároló dolog?

A májunk a szénhidrátokat glikogén nevű „cukor” formájában tárolja, amelyet a szervezetünk az izmok táplálására használ a sportolás közben, legyen az úszás, kerékpározás vagy éppen futás.

Ha reggel anélkül indulsz edzeni, vagy versenyezni, hogy nem ettél semmit, akkor lehet, hogy az izmaidban lesz glikogén, de az biztos, hogy a máj glikogén tárolóid szintje alacsony lesz.

 

Mit jelent ez? 90 perc és 2 óra között jelentkezni fognak az alacsony vércukorszint tünetei, mint például

  • kimerültség,
  • gyengeség,
  • szédülés,
  • alacsony motiváció és
  • rossz hangulat, motiválatlanság.

Ha kevesebbet ideig tart a sporttevékenységed, akkor várhatóan nem szenvedsz majd annyira, de a tanulmányok azt mutatják, most figyelj, hogy már attól is megugrik a teljesítményed, ha a szervezeted megvicceled azzal, hogy arra gondolsz, hogy szénhidrátot fogyasztasz.

Kapcsolódó: Mi az eléhezés és hogyan kerüld el?

 

 

 

De hát miért akarná bárki megvonni magától a szénhidrátokat, ha az olyan fontos élelmiszer a teljesítmény érdekében?

Az állóképességi sportolók körében sokan úgy tartják, hogy előnyös lehet, ha rákényszerítjük a testünket, hogy a zsírokat vegye elő az üzemanyag ellátás számára, főleg azért, mert így kevesebbet kell ennie a két óránál hosszabb terhelések alatt, kényelmes (kevésebbet kell gondolkodni, tervezni és cipekedni), és segíthet elkerülni az emésztési problémákat.

A sportolók megtaníthatják a testüket, hogy hatékonyabban égessék a zsírt az alacsony szénhidrátos edzéseik alatt. Népszerű módszerek közé tartozik a napi kétszeri edzés, amelyek között nem pótolják a szénhidrátokat, gyors edzésprogramok, szénhidrát-korlátozás az edzések során és késleltetett szénhidrát bevitel az sportolás utáni regenerációs fázisban.

Megjegyzés: Mielőtt nekiugranál az egyik fenti elvetemült módszer után kutatni, állj meg egy pillanatra és kérdezd meg magadtól, hogy mi a te célod az edzéseiddel!

Érdekelhet: Különböző frissítés a rövid és a hosszútávú versenyek esetén

 

 

 

Vajon van értelme neked próbálkozni a fenti kérdéses módszerekkel?

Lehet, hogy valaki biztat vele, hogy ezekkel a módszerekkel ösztönözni tudod szervezetet a jobb zsírégetésre, a valóság azonban az, hogy nagyon sok mindennek kell passzolnia, hogy működjön. Ami azonban biztosan nem működik, amit tanulmányok is sorra kimutattak, hogy az alacsony glikogén szinten végzett edzésekkel a teljesítmény nem javítható.

Az alacsony izom- és máj glikogén-tárolókkal végzett edzés ugyan elősegítheti a zsír-anyagcserét, de ha így nem tudsz magas színvonalú edzéseket rendszeresen végezni, akkor egyszerűen csak kimeríted a szervezetet a tápanyag megvonással, miközben elvileg azon dolgozol, hogy a jövőben jobb teljesítményre legyél képes.

A kockázatokról ugye nem is beszélve, mivel a kiürült glikogénraktárak esetén a szervezet védekezőképessége is legyengül, fogékonyabb leszel a betegségekre, főként a felső légúti megbetegedésekre, valamint katasztrófális lesz a felépülési idő és minőség a terhelések után, ami azonnal rányomja a bélyegét a következő napjaid teljesítményére.

 

A lényeg: Ha szeretnéd, hogy a tested a hosszú edzések alatt (több, mint két óra) messzire és gyorsan haladjon, akkor a legjobb, ha fogyasztasz szénhidrátokat már előtte, így képes lesz támogatni téged, hogy a lehető legjobb edzésmunkát tudd elvégezni.

Érdekelhet: Miért fontos a szénhidrát bevitel a hosszabb edzések alatt?

 

 

Ezeket a termékeket kifejezetten neked ajánljuk:

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 690 Ft
energia szelet alma ízben
Elfogy.

SQUEEZY ENERGY BAR 50g – energia szelet alma ízben

730 Ft
squeezy energy fruit gum 100g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Fruit Gum 100g

1 290 Ft

 

Forrás: www.triathlete.com

0 likes (You must login to like)