SQUEEZY termékek

Mi a jobb? Energia szeleteket, energia géleket vagy sportitalokat fogyasztani?

Egy önmagát és az edzésmunkáját is tisztelő sportoló odafigyel a sportolás során a szénhidrát bevitelre. Ezt legegyszerűbben az erre specializált sportitalokkal, energia zselékkel, szeletekkel tudják megoldani. De minden sportoló más, és a különböző sportágak, különféle igényeket követelnek meg a használhatóság tekintetében. Vannak helyzetek, amikor a sportitalok és van amikor a gélek fogyasztása az optimálisabb, pl. egy terepfutó és országúti kerékpáros is más kihívásokkal küzd a szénhidrát bevitel során.

 

 

De mi a legjobb, ha sportitalokat, energia géleket vagy energia szeleteket, banánt vagy más szénhidrátforrásokat fogyasztunk?

 

Sportitalok vagy energia zselék?

SQUEEZY izotóniás ital

Amit le kell szögeznünk, hogy a szénhidrátok fogyasztása javítja a teljesítményt a sportesemények során, a hosszabb távokon egyenesen nélkülözhetetlen (> 2óra). A folyadékbevitel szintén segíthet megelőzni a súlyos dehidrációt és hozzájárulhat a jobb teljesítményhez, szintén nélkülözhetetlen és alapvető fontosságú.

 

Úgy tűnik, hogy az edzések és a versenyek során a sportolók különböző szénhidrátforrásokra támaszkodnak, vannak akik csak sportitalokat, vannak akik egy hosszabb verseny során képesek minden probléma nélkül csak energia géleket fogyasztani (Hogy értsd, nem 1-2, hanem több 10 tasakról van szó. Egyes ultrafutók, akár 30-40 tasak energia gélt is elfogyasztanak.), de van akinek a frissítése egy svédasztalos reggire emlékeztet. Ezzel kapcsolatban már számos tanulmány végeztek.

A tanulmányok Beate Pfeiffer PhD tanulmányainak részét képezték. Az első vizsgálatban (1) összehasonlította a sportital bevitelét egy olyan gél bevitelével, amely azonos mennyiségű szénhidrátot és vizet tartalmazott. A kerékpáros mérsékelt intenzitással (~60% VO2 max) két órán át tekert, és óránként 1 gélt (2: 1 glükóz: fruktóz kompozíció) fogyasztott 200 ml vízzel vagy szénhidrátos itallal. Mindkét vizsgálatban a kerékpárosok ugyanannyi szénhidrátot kaptak. Az átlagos szénhidrátfelvétel magas volt: 1,8 g / perc és mellette a folyadékbevitel.

A tanulmány során lehetőségük volt pontosan mérni az elfogyazsztott szénhidrátok felhaszánlását (Carbon 13), így jól láthatták az eredményt, amely igazolta, hogy nyilvánvaló, hogy nincs fiziológiai értelmes különbség a két szénhidrátfelvétel között. A tanulmány azt is megerősítette, hogy a sporttolással eltöltött idő előrehaladtával a sportolók egyre több szénhidrátot használtak fel.

Az eredmény nem meglepő, mert az első esetben a szénhidrátot egy üvegben lévő vízzel keverjük össze, és a másik esetben a szénhidrát zselét lenyeljük és vízzel keverjük a gyomorban. A szénhidrát koncentrációja ugyanaz, és ez azt jelenti, hogy a szénhidrát felhasználása várhatóan nagyon hasonló.

 

A lényeg az, hogy nem számít, hogy a szénhidrát sportitalként vagy gélként kerül-e vízzel a szervezetbe.

 

Fontos megjegyzés: ha a gélt víz nélkül fogyasztják, akkor a gyomor tartalmának nagy lesz a koncentrációja, ami lelassítja a folyadék gyomorürülését, és nagyobb valószínűséggel emésztési problémákat is okoz.

 

 

Sportitalok vagy energia szeletek?

szénhidrát bevitel

A második tanulmány (2) a sportitalokat az energia szeletekkel hasonlította össze. A vizsgálat kialakítása nagyon hasonló volt: a kerékpárosok ismét két órát tekertek, és ezúttal szénhidrátos italokat, vagy energia szeleteket és vizet kaptak. A felhasznált szénhidrát teljes mennyisége és az elfogyasztott folyadék összmennyisége a két kísérletben összeegyeztették. A tanulmányban használt energia szelet egy általánosan elérhető szénhidráttartalmú energia bar volt, alacsony fehérje, zsír és rost tartalommal.

A szilárd élelmiszer – víz és a szénhidrátos ital közötti különbség nagyon kicsi, és statisztikailag nem jelentős. A szénhidrát használata a bárban kissé alacsonyabbnak tűnt, de a különbség elhanyagolhatóan kicsi volt.

 

De miért lehetséges, hogy egy energia szelet vízzel fogyasztva hasonlóan képes felszívódni, mint egy sportital?

 

Valószínűleg ez azért van, mert egy megfelelő energia szeletnek nagyon alacsony a zsír, a fehérje és rosttartalma van. A zsírban, fehérjében és rostokban gazdag energia szeletek valószínűleg lassítják a gyomorürülést, és csökkentik a szénhidrátok felszívódását.

 

Megjegyzés: Most már láthatod, hogy a fehérje szeletek fogyasztása nem optimális a sportolás közben a magas fehérje és a viszonylag magas zsírtartalma miatt, bármennyire is úgy gondolod, vagy azt állítják neked.

SQUEEZY ENERGY BAR – energia szelet

650 Ft

 

 

Eredmény

A két tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az a forma, amelyben a szénhidrátokat elfogyasztod, nem igazán számít a szénhidrát oxidációjának. Más szóval, sportolóként keverheted őket és használhatsz géleket, szeleteket vagy izotóniás italt, vagy bármit amit előnyben részesítesz a szénhidrátok pótlására, amennyiben figyelsz a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre.

A folyadék szállítás szempontjából, amely nem volt a vizsgálatok özéppontjában, azt várhatnánk, hogy a szilárd táplálékok bevitele során ez némileg károsodik a folyadékhoz képest, de ez nem így történt.

Tehát a sportolóként mixelheted vagy próbálkozhatsz külön fogyasztani ezeket, és miután összehasonlítottad és kitapasztaltad, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb, alkalmazhatod a fogyasztásukat bátran.

Vannak és lesznek is sportolók, akik csak a folyékonyabb halmazállapotú termékeket részesítik előnyben, míg mások úgy érzik, hogy enniük kell valamit, hogy hosszabb futamokat is tudják teljesíteni. Egyes sportolók számára a gélek a szénhidrát bevitelének kényelmes módja, de nem mindenki rajong értük. Választási lehetőséged van, válassz ki olyan szénhidrátforrást, ami a számodra a legmegfelelőbb. Használd és teszteld őket folyamatan és tervezd meg ezek alapján a versenyeidre a frissítésedet.

 

Tanulmányok / referenciák:

1. Pfeiffer et al MSSE Med Sci Sports Exerc. 42(11):2030-7, 2010

2. Pfeiffer et al MSSE Med Sci Sports Exerc. 42(11):2030-7, 2010

Szívesen olvasnál hasonló témákban?
Kérj hasznos tippeket és tanácsokat közvetlenül az email címedre itt!
FELIRATKOZOM
Adataidat az ÁSZF-ünknek megfelelően, teljesen bizalmasan kezeljük. A tananyag letöltése, vagy a legújabb tartalmaink tájékoztatójának igénylése, a segítő szándékú hírlevelekre való feliratkozással jár, amelyekről bármikor leiratkozhatsz.

Comments(03)

 1. Sziasztok!
  A klubban (Sunvelo bringás klub) most az a kérdés nálunk, hogy izotóniás, vagy hypotóniás legyen az innivaló tekerés közben, de nem tudunk dűlőre jutni. Tudnátok erről valami idevágó szakirodalmat küldeni? Köszönöm előre is, Hátszelet!
  Sanyi

  Írta Takács Sándor 2018-01-28 Válasz
  1. Szia Sanyi!

   Ezzel a témával kapcsolatban a következő cikk kicsit többet foglalkozik, amit érdemes elolvasnotok:
   https://www.simplesport.hu/kulonbozo-tipusu-sportitalok-es-mikor-hasznaljuk-oket/
   Hogy tekerés közben melyik keverési arányt érdemes választanotok, azt az edzés célotok (intenzitás/energiafelhasználás), a hőmérséklet és az is befolyásolja, hogy a sportital mellett még lesz e más energia pótlás más forrásból, pl. gél, energia szelet, banán, stb.

   Kerékpáron sok esetben csak egy kulacs van nálatok, és ha az egy sűrűbbre kevert sportital, akár izotóniás, akkor az nem túl optimális, hogy pl egy energia zselét leöblíts vele, mert elég nagy koncentrációjú oldaton keversz így a gyomrodba…ami okozhat emésztési problémákat.

   A hőmérséglettel kapcsolatban pedig úgy tartják, hogy alacsonyabb hőmérsékleten inkább javasolt sűrűbbre keverni az italt, míg egy 25 fok felett legyen hígabb.

   De ami lényeges, hogy ha a sportital adja az energiapótlásotok alapját, akkor értelemszerűen jobb, ha inkább magasabb szénhidrát koncentrációra törekedtek, így jobb azt izotóniásra keverni (6-8%-os oldat).

   Hajrá nektek!

   Írta simplesport 2018-01-28 Válasz
   1. Köszönöm szépen! Körhátszelet!…..:)

    Írta Takács Sándor 2018-03-16 Válasz

Hagyj megjegyzést