sportital hidratáció

Különböző italok hidratáló tulajdonságai

A vízre és a sportitalokra, remek hidratációs tulajdonságokkal rendelkező italokként gondolunk általában és jól is tesszük, azonban a koffein tartalmú italokra, mint például a teára és kávéra és az alkohol tartalmú italokra, például a sörre, dehidratáló hatásúnak tartjuk. De milyen is valójában a felszívódásuk ezeknek az italoknak?

 

 

Fontos tényezők: űrtartalom és összetétel

Az elfogyasztott italok űrtartamának és összetételének erős befolyása van arra, hogy milyen gyorsan hagyják el a gyomrot és szívódnak fel a vékonybélben. Természetesen, minél gyorsabban ürülnek ki a gyomorból és minél gyorsabban szívódnak fel, annál gyorsabban jutnak be a folyadékok a szervezetbe.

Azonban, nem csak arról van szó, hogy a folyadékok milyen sebességgel lépnek be a szervezetbe, mert ha ugyanannyi mennyiséget vizelünk ki, a tiszta hatás az, hogy nincs folyadékretenció (folyadék, víz visszatartása a szervezetben).

Egy ital tartalma mind a felszívódást, mind a kiválasztódást megváltoztatja. Egyes italok lelassítják a folyadék vezetődését, de a kiválasztódást is lelassíthatják.

Érdemes elolvasnod: Hidratáció. Miért is olyan fontos? Hogyan és mikor kezd el?

 

 

Kutatás: a leggyakrabban fogyasztott italokat összehasonlították:

Professzor Ron Maughan és kollégái vállalkoztak arra, hogy számos különböző italt hasonlítsanak össze és rögzítsék a hidratációs tulajdonságaikat, így alakult ki a mérőszám, amit ital hidratációs indexnek neveztek (BHI – Beverage Hydration Index). Lényegében, az index azt hasonlítja össze, hogy mennyi marad vissza egy italból 2 órával az elfogyasztás után, ugyanannyi vízhez képest.

Minél nagyobb az index, annál több folyadék marad meg a szervezetben. Elérhető egy teljes irat ezzel kapcsolatban itt, de a lényeg, hogy 13 italt hasonlítottak össze. Hetvenkettő önként jelentkező fogyasztott 1 liternyit, ezen italok mindegyikéből. A következő 2 órát követően a vizeletet összegyűjtötték.

Eredmények…

Az eredmények azt demonstrálták, hogy egyes italoknak jobb hidratációs tulajdonságaik voltak, mint a víznek. Nem meglepő módon, hogy az orális rehidratációs megoldások érték el a legnagyobb értéket. Ezek a gondosan kifejlesztett sportitalok gyorsan kézbesítenek folyadékot és a magas elektrolit tartalom (Nátrium, Kálium) pedig a folyadék megmaradásáért felel.

De a sovány tej, a teljes tej, és a narancslé is jó eredményeket ért el. Ezeknek az italoknak magasabb kalória tartalmuk van és több olyan összetevővel rendelkeznek, amelyek lelassíthatják a gasztrikus ürülést és felszívódást, de összességében egy nagyobb folyadék megtartást eredményeznek.

 

 

és a meglepő tények…sör, kávé, tea hidratációs tulajdonságai…

A másik hatás ami talán sokak számára meglepő lehet, az az volt, hogy a sörnek (láger), kávénak és teának, olyan eredményeik voltak, amelyek hasonlóak a vízhez. Egyáltalán nem mutatták azokat a dehidratációs tulajdonságokat, amelyekről gyakran beszélnek. A különbség a sör, kávé, tea és víz között statisztikailag nem volt jelentős.

Valószínű, hogy az alkohol és koffein dehidratáló tulajdonságait ellensúlyozták, az egyéb más összetevők folyadék megtartási tulajdonságai. Az szintén lehetséges, hogy az alkoholnak és koffeinnek, kis mennyiségekben nincsenek vízhajtó hatásaik. A korai tanulmányokat, amelyek demonstrálták ezeket a tulajdonságokat, sokkal nagyobb mennyiségű alkohollal vagy koffeinnel végezték.

 

 

Tehát, mit érdemes ebből a cikkből és a tanulmányokból leszűrnünk?

  • fontos tényező az adott ital sűrűsége, mivel
  • az italok űrtartamának és összetételének erős befolyása van arra, hogy milyen gyorsan hagyják el a gyomrot és szívódnak fel a vékonybélben
  • minél gyorsabban szívódik fel az adott folyadék, annál gyorsabban jut be a szervezetbe
  • az ital tartalma mind a felszívódást, mind a kiválasztódást megváltoztatja
  • számos ital hidratációs tulajdonsága meglehetősen hasonlított a vízhez (sportitalok, tea, kóla, diétás kóla).
  • Bár egyes italok jobban képesek megtartani a folyadékokat másoknál, a legtöbb ital hozzájárul a napi folyadék szükségletekhez.

 

Cikkhez kapcsolódó kutatás / referenciák:

Ronald J Maughan,2 * Phillip Watson,2 Philip AA Cordery,2 Neil P Walsh,3 Samuel J Oliver,3 Alberto Dolci,3 Nidia Rodriguez-Sanchez,4 and Stuart DR Galloway4…2 School of Sport, Exercise and Health Sciences, Loughborough University, Loughborough, United Kingdom; 3 School of Sport, Health and Exercise Sciences, Bangor University, Bangor, United Kingdom; and 4 School of Sport, University of Stirling, Stirling, United Kingdom

[ninja-inline id=770]
1 like (You must login to like)