gluténmentes étkezés

Gyorsabbá tesz a gluténmetes étkezés?

Vajon a „gluténmentesség” gyorsabbá tesz? A sportolóknak el kell kerülniük a glutént?  Lehet, hogy van egy olyan közhiedelem, hogy a glutén rossz az egészségre és a teljesítményre nézve, de igaz-e ez olyan sportolókra, akiknek nincs lisztérzékenysége vagy irritábilis bél szindrómája?  Lehet, hogy már benned is felmerültek ezek a kérdések sportolóként, a válasz pedig nem másoktól, mint a szorgos kutatóktól, akik folyamatosan végzik a tanulmányokat. Ezekre a kérdésekre is megpróbálta a választ megtalálni egy új tanulmány.

Mielőtt félreértés lenne, ez a cikk nem a gluténmentes étkezésről akar le vagy éppen rábeszélni, sokkal inkább a glutén sportteljesítményedre gyakorolt hatását próbáljuk boncolgatni.

Az emberek egyre inkább elkerülik a glutént, mert úgy tartják, hogy a glutén „rossz” és úgy tartják, hogy a gluténmentes étrend egészségesebb. A gluténmentes étrendet követőknek a többsége önmaga diagnosztizálta a saját állapotát.

Ez a tendencia a sportolókra szintén átterjedt, akik most már gyakran gluténmentesen étkeznek, azzal az elképzeléssel, hogy ez majd segíteni fog a teljesítményükön. Eddig nem voltak olyan tanulmányok a szakirodalomban, amelyek kivizsgálták a glutén hatásait a teljesítményre, olyan sportolóknál, akik nem lisztérzékenyek.

A lisztérzékeny egyéneknek muszáj elkerülniük az ingerlő ennivalókat, mint például a búzát (amely tartalmazza a glutén proteint). Az ilyen ingerlőkről kimutatták, hogy károsítják a bél barrier funkcióját. Azoknak az egyéneknek az esetében, akik nem lisztérzékenyek, nincs bizonyíték egészségbeli előnyökre vagy teljesítménybeli előnyökre, a glutén étrendből való eltávolítása által.

Egy közelmúltbeli, nyomtatott forma előtt megjelent tanulmány, az Orvoslás és Tudomány a Sportban és Mozgásban-ban (Medicine and Science in Sports and Exercise), megvizsgálta a kérdést. Dr Trent Stellingwerff, a tanulmány egyik szerzője, aki napi rendszerességgel dolgozik elit sportolókkal együtt és aki az életét is összekötötte egyel, néhány felfedezést a legutóbbi Amerikai Sport-orvoslási Főiskola találkozóján vitatott meg San Diegoban.

 

 

Az új tanulmány – gluténmentes étkezés

Dana Lis a Tasmaniai Egyetemről (Ausztrália) és kollégái, egy gluténmentes vagy glutént tartalmazó étrend, teljesítményre gyakorolt hatásait hasonlították össze, nem lisztérzékeny sportolóknál. Tizenhárom versenyző, kerékpáros vett részt a tanulmányban (8 férfi, 5 nő), akiknek lisztérzékenységre nem volt pozitív klinikai szűrése vagy irritábilis bél szindróma kórtörténete.

Mindegyik résztvevő ugyanazt a protokollt teljesítette, egy hét napos glutént tartalmazó étrend vagy egy 7 napos gluténmentes étrend után. Az étrendek sorrendje véletlenszerű volt. Egy 10 napos időszak volt a két étrend között, annak elkerülése érdekében, hogy bármiféle hatás hátramaradjon az egyik étrendből a következőbe.

Az edzés és táplálkozás ellenőrizve volt és az egyetlen különbség a két étrend között, az a naponta 16 grammnyi glutén bevitel volt. A résztvevők mindakét étrenddel egy időpróbát teljesítettek és számos kérdőívet végeztek el, arról, hogy hogyan érezték magukat és hogy tapasztaltak-e bármiféle emésztőrendszeri problémát. Vérvizsgálatot végeztek, hogy tanulmányozzák a gyulladás biokémiai jelzőit.

Gluténmentes energiapótlás a SQUEEZY-től

 

squeezy LIQUID ENERGY LEMON CAFFEINE
Elfogy.

SQUEEZY Liquid Energy Caffeine Boost 60 ml

760 Ft
squeezy energy drink narancs 650g
Elfogy.

SQUEEZY Energy Drink sportital 650g – narancs

6 450 Ft

 

Eredmények

Teljesítmény vonatkozásában, nem volt különbség a két étrend között. Ugyancsak nem voltak különbségek emésztőrendszeri bántalmak vonatkozásában, vagy abban, hogy a résztvevők hogyan érezték magukat.  Emellett, a gyulladás semelyik biokémiai jelzője sem mutatott különbséget az étrendek között.

Ezért a szerzők, arra a következtetésre jutottak, hogy a gluténmentes étrend nem előnyösebb a glutént tartalmazó étrenddel szemben, nem lisztérzékeny sportolók esetében. Szintén nem voltak negatív hatásai.

A szerzők azt tanácsolták, hogy a sportolók bizonyítékokon alapuló tanácsadást kérjenek, mielőtt egy gluténmentes étrendet felvennének, nem klinikai okokból, annak biztosítása érdekében, hogy a táplálékbevitel támogassa az egyénre szabott és optimális üzemanyagellátást a sportteljesítményhez.

Referenciák / tanulmány

Lis, Dana; Stellingwerff, Trent; Kitic, Cecilia M.; Ahuja, Kiran DK; Fell, James 

No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes. Medicine & Science in Sports & Exercise: 2015 Ahead-of Print


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot és ha úgy gondolod hasznos a barátaidnak is OSZD meg velük a megosztás gombokra kattintva! Köszönjük! 🙂

1 like (You must login to like)