energia gél használata

Energia zselé használata: miért, mikor és hogyan

Talán nem is volt olyan régen, mielőtt az első energia zselé (energia gél) megjelent, mikor még a sportolók számára kizárólag csak a sportitalok, víz és talán a kóla jelentette a szénhidrát pótlást a hosszabb edzések-versenyek során. Szerencsére a tudomány sokat fejlődött annak érdekében, hogy megértsük a sporttáplálkozás jelentőségét és lényegét, itt konkrétan ebben az esetben a glikogének működését a terhelések során.

Már számos olyan termékkel találkozhatunk, melyek kifejezetten erre a problémára adnak megoldást, vagyis glikogénnel ellátni a dolgozó izmokat. Cikkünkben az energia zselé használata mellett megismerkedhetsz azzal is, hogy miért alkották meg ezt a hiánypótló terméket.

A legtöbb sportoló számára talán a legnagyobb nehézséget a versenyek és a sportesemények napjára egy jól megtervezett, optimális frissítési terv összeállítása jelenti.

A SimpleSport.hu-tól még több cikket a témában: Sporttáplálkozás

Mielőtt beszélnénk az energia zselék működéséről, előtte érdemes pár szóban megemlíteni a történetét is, hisz már a kialakulása is sok kérdésre választ adhat.

 

Energia zselék (energia gélek):

SQUEEZY SUPER DRINK GEL 60 ml

630 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 500 ml

5 990 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 150 Ft

 

A cikk tartalma, ezekről olvashatsz:

  1. Az energia zselé története
  2. Hogyan működik az eneria zselé
  3. Miért érdemes használni az energia zseléket
  4. Mikor alkalmazd az energia géleket
  5. Mennyi az ideális mennyiség a maximális teljesítmény eléréséhez

 

 

1. SQUEEZY: a világ első energia zseléjének története

squeezy a vliág első energia zseléje

SQUEEZY a vliág első energia zseléje

A 80-as évek közepén a dél-afrikai Cape Town-i Egyetem sportpedagógia és sporttudományok professzora Dr. Timothy Noakes egy zseniális ötlettel tört elő:
mivel rendkívül ambiciózus maratonfutóként tisztában volt azzal, hogy a kondícióval kapcsolatos problémák a szervezet hiányos szénhidrátellátásával állnak kapcsolatban, majd feltette magának a döntő kérdést: hogyan láthatnám el a szervezetem edzések ill. versenyek előtt és közben gond nélkül a számára szükséges energiával? Így kezdődött el a világ első energia zseléjének története.

Csapatával 1987-ben kifejlesztett egy olyan zselét, melyből kb. 25 gramm már elegendő energiát tartalmazott ahhoz, hogy egy sportolót akár egy órán át tápláljon a számára szükséges energiával.

Annak érdekében, hogy ezen energianövelő tápanyagokat a lehető legkönnyebben lehessen a szervezetbe juttatni, Noakes és csapata egy kis műanyagtasakot fejlesztett ki, melyből a zselé gond nélkül, közvetlenül a szájba juttatható – azaz „kinyomható” (így a termék nevét is az angol „to squeeze” – azaz „kinyomni” szóra alapozták).

Roger Milenk, a Roth-ban megtartott Ironman triatlonon talált rá a mindaddig csak Dél-Afrikában ismert termékre, melynek receptúráját kissé megváltoztatva 1993-ban bevezette az európai piacra. A sportolók körében a SQUEEZY egy rendkívül felkapott energianövelő termékké nőtte ki magát.

A termék újbóli piacra dobása során  2000-ben a „Squeezy” márkanév immár „SQUEEZY®néven futott, s ezt később további innovációk is követték a cégnél.

 

 

 

2. Hogyan működik az energia zselé

squeezy beer gel

A szervezetünk elsődleges “tüzelőanyagai” a sportolás közben, azért hogy ellássák a dolgozó izmokat a szénhidrátok és a zsír. A zsírból bőven jutna erre célra, hisz a testünk elég sok tartalékkal rendelkezik, azonban ezek energiaforrásként való felhasználása nagyon lassú folyamat, éppen ezért nem hatékony a sportolók számára, amikor a maximális pulzusszám 60-70%-nál gyorsabban teljesítünk.

Éppen ezért a szervezet elsődleges energiaforrásként a szénhidrátokra támaszkodik a sportolás során. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb tempóban teljesítünk, annál nagyobb arányban és mennyiségben van szüksége a szervezetnek a szénhidrátokra, hogy megfelelően el tudja látni a testünket energiával.

 

Miért kell pótolnunk a szénhidrátokat?

A probléma a szénhidrátokkal azonban az, hogy a szervezetünk csak korlátozott mennyiségben tudja tárolni az izmokban, még akkor is, ha azok sportolás előtt megfelelően fel lett töltve (carboloading – szénhidrát töltés). Körülbelül 90 perc ez az idő, egyes esetekben kevesebb, néha több, ez az intenzitástól és egyéb tényezőktől is függ. Egy amatőr sportoló esetében általában kevesebb a glikogén tárolási kapacitás.

Meg is érkeztünk az energia zselék céljához, vagyis gyors és hatékony energia pótláshoz. Az energia zselék arra lettek kitalálva, hogy neked sportolónak egy egyszerű és hatékony megoldást kínáljanak a szénhidrát pótlásra, akkor amikor a legnagyobb szükséged van rá, sportolás közben.

 

 

3. Miért érdemes energia géleket használnunk

A terhelések során el kell kerülnünk, hogy a glikogén raktáraink kiürüljenek és leessen a vércukorszintünk, mivel ez érezhető teljesítménycsökkenéssel jár, valamint nem mellékesen csökken a koncentrációnk is, mivel az agy számára is a szénhidrátok jelentik az üzemagyagot. Amikor a szervezet “szénhidrátkészlete” sportolás közben teljesen kiürül, úgy túlzottan leesik a vércukorszintünk, ezt nevezzük hipoglikémiának. Sportolóként ezt mindenképp el kell kerülnöd, mivel a teljesítmény romlás mellett, elégtelen koncentráció, szédülési rohamok, rosszullét és motiváció hiány lép fel.

Azonban ahhoz, hogy az izom glikogén raktárakat visszatöltsük verseny során, a szénhidrátokat először meg kell emésztenünk, hogy azok aztán a bélfalon keresztül felszívódjanak a véráramba. Ez a folyamat időt vesz igénybe és nem túl hatékony.

Azonban azt érdemes megemlíteni, hogy ekkor azonban kapunk egy felfrissülő érzést. Emlékezz, korábban említettük, hogy az agy számára is a szénhidrátok az elsődleges üzemanyag forrás, azonban az agyunk a véráramból használja a fel a glükózt (tárolt szénhidrát). Amikor az izmok elkezdenek felvenni – “raktárakat visszatölteni” – több vér glükózt, az agy kevesebb glükózhoz jut és ekkor jelentkezhet a sokak által esetleg ismert zavarodott állapot is, amit már akár egy hosszabb evés nélküli sporttevékenység idején tapasztalt. Persze az is előfordulhat, hogy az energia gélek hatására felfrissülünk, de ugye ez nem azt fogja feltétlenül jelenteni, hogy megakadályozzuk a lábunkban az elnehezedő érzést.

Amit ebből érdemes megjegyezni, hogy hogy az energia gélek segítenek feltölteni a glikogén raktárainkat és biztosítják a szükséges kalóriákat amiket elégetünk a nagyobb terheléseink során. Azonban azt mindenképp érdemes elkerülni, hogy kiürítsük a glikogén raktárainkat, amit fentiekben részleteztünk, hogy miért és éppen ezért nem elhanyagolható szempont az energia zselék időzítése és a fogyasztásának rendszere.

 

 

 

4. Mikor kell fogyasztani az energia zseléket?

Mint minden más esetben a sportban az, hogy mikor kell alkalmazni az energia zseléket szintén egyénileg eltér. Minden sportoló emésztése más és más és ezáltal a szénhidrátok feldolgozásának sebessége is eltérő – vannak akik rövid időn belül, akár 5 perc, de vannak akik negyed óra elteltével kezdik érezni a hatást.

Ennek a változatos felszívódási sebességnek köze van ahhoz, hogy mennyire jól reagál a gyomrunk a gélekre. Amikor terhelésnek vagyunk kitéve, a szervezet gyakran eltereli a vért az emésztő rendszertől, és a lábakra, a dolgozó testrészekhez koncentrálja. Előfordul azonban, hogy a szervezet teljesen leállítja a gyomrot, míg máskor csak lelassul a működése. Ezért lehet az az oka, hogy egy sportoló csak később kapja meg a várt energizáló hatást mondjuk egy futás vagy kerékpározás alkalmával.

Ezért már érdemes az energia zselék fogyasztását elkezdeni korábban, kb. a sportolás megkezdése után 45-60 perccel, aszerint, hogy ki hogyan reagál az emésztésükre.

Megjegyzés: Ugye számodra is nyilvánvaló már mennyire fontos, hogy a gyomrot ne terheljük ilyenkor feleslegesen semmilyen szükségtelen összetevővel. Sportolás közben az emésztőrendszert nem szabad túlterhelni, mert annál nagyobb a valószínűsége, hogy lassabban fognak megemésztődni a szénhidrátok és gyomorproblémákkal is számolhatunk.

energia zselé használata

Képen: Energia zselé javasolt haszánlata

5. Milyen gyakran fogyasszuk az energia zseléket?

Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk tizstában kell lennünk a saját szervezetünk működésével, ahogy korábban feljebb említettük mindenkinek az emésztőrendszre másképp reagál a terhelések alatt, így lesz akinek lassabban, lesz akinek gyorsabban emésztődik meg az energia zselé is. Arra kell törekednünk, hogy ne terheljük túl a gyomrunkat.

A SQUEEZY energia zselék úgy lettek megtervezve, hogy a méretükből adódóan, pont annyi szénhidrátot tartalmaznak, amennyit a szervezet könnyedén meg tud emészteni, figyelembe véve a szénhidrátok fajtáit is.

Amennyiben egy intenzív terhelésnek vagyunk kitéve futás, kerékpározás alatt, úgy az óránkénti 50-80 gramm szénhidrátra is szükségünk lehet amatőr sportolóként. Az energia gélek átlagosan 18-23 gramm szénhidrátot tartalmaznak, így amennyiben elősdleges szénhidrát pótlásra használjuk, óránként 2-3 tasakra is szükségünk lehet.

 

Javasolt felhasználás Futóknak:

SQUEEZY javasolt felhasználás futóknak

 

energia zselé használata

 

Javasolt felhasználás Kerékpárosoknak:

Futball és más labdajátékokkor a játékszünetben elfogyasztott 1 tasak energia gél már segíthet visszatölteni a kiürülő szénhidrát raktárainkat.

Fontos! Az energia zselék elfogyasztása után igyunk 2-3 dl vizet is, a szénhidrátok felszívódásának optimalizálása érdekében.

Megjegyzés: Érdemes már az edzéseink ideje alatt kialakítani a frissítési stratégiánkat és próbálgatni, hogy a szervezetünk hogy reagál, menyi a számunkra ideális mennyiség.

 

A SimpleSport.hu kínálatában többek között a következő energia zselé termékeket ajánljuk:

SQUEEZY SUPER DRINK GEL 60 ml

630 Ft

SQUEEZY ENERGY SUPER GEL 500 ml

5 990 Ft

SQUEEZY ENERGY GEL 125 ml

2 150 Ft
  • Energy gel – energia zselé 33 g-os tasakban, több féle gyümölcsös és sós-paradicsomos ízben is, valamint koffeinnel, ha extra energiára vágysz
  • Drink GEL – magasabb víztartalmú energia zselé futáshoz ajánlva. Ez után nem kell azonnal pótolnod a folyadékot. Málna és citrom/koffein ízben.
  • Energy Gel 125 ml-es palackban és a koffeines energia gél 125 ml-es palackban verzió. Ehhez találsz gazdaságos utántöltőt is.

Az összes kínálatunkban kapható energia gélt és zselé specialitásokat itt találod: energia zselék

Cikünk egy részéhez forrásként a Cyclingweekly.com írásait is felhasználtuk.

Szívesen olvasnál hasonló témákban?
Kérj hasznos tippeket és tanácsokat közvetlenül az email címedre itt!
FELIRATKOZOM
Adataidat az ÁSZF-ünknek megfelelően, teljesen bizalmasan kezeljük. A tananyag letöltése, vagy a legújabb tartalmaink tájékoztatójának igénylése, a segítő szándékú hírlevelekre való feliratkozással jár, amelyekről bármikor leiratkozhatsz.