omega 3

Az omega 3 zsírsavak előnyei a sportolóknak

Az étrendünk megváltoztatta a Omega 3 és omega 6 zsírsavak arányát a testünkben. Úgy becsülik, hogy ez az arány korábban 1:1 vagy 2:1 volt, ami most a vadon élő állatok esetében. Az elmúlt 1000 év alatt és főleg az elmúlt 150 évben ez az arány megváltozott az Omega-6 zsírsavak javára: kb. 1:10 – 1:20. Ez főleg annak köszönhető, hogy az ételeink jóval kevesebb arányban tartalmaznak omega 3-at az omega-6-hoz képest.

 

De mik azok az Omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 egy általános elnevezése 3 zsírsavnak, amelyek a szervezet számára szükségesek. Ezek az EPA, DHA és az ALA, amelyek a növényi olajokban találhatóak meg. A szervezetünknek mind a háromra szüksége van, de mint sportoló az első kettő a lényegesebb. A testünk képes átalakítani az ALA-t EPA-vá és DHA-vá, de nagyon rossz hatékonysággal (körülbelül 5%-os konverziós aránnyal). Ezért kell elsősorban fogyasztanunk omega-3 zsírsavakat más forrásokból és egyben csökkenteni az omega-6 zsírsavak bevitelét.

Az omega-3 zsírsavakat főként tengeri olajokból lehet magunkhoz venni. A legjobb hal források, lazac és szardínia. Szintén lehetséges az omega-3 pótlása halolajból és omega 3 halolaj kapszula készítményekből. Ezek az ételek és kiegészítők tartalmaznak sok EPA és DHA zsírsavat, melyek kapcsolatban állnak a testünk pozitív teljesítményével. További jó forrásai az omega3 zsírsavaknak a tejtermékek melyek omega 3-al vannak dúsítva és krill olaj.

Tekintettel arra, hogy az arány az omega 3 és omega 6 zsírsavak között sokkal fontosabb, mint az abszolút számok, így hát törekednünk kell csökkenteni az omega-6 mennyiségét az étrendünkben. Omega 6 zsírsavak megtalálhatók a különböző olajokban, beleértve a kukorica olaj, szójaolaj, stb. Javasolt ezeket az olajokat helyettesíteni olivaolajjal.

 

Az omega-3 zsírsavak előnyei – omega 3 hatása

Az olajok arányainak változása a testünkben gyulladásos állapotokhoz vezet. Az omega 3 zsírsavak metabolitjai gyulladásgátló tulajdonsággal bírnak, míg az omega 6 zsírsav metabolitok általában gyulladásos folyamatokhoz vezetnek. Tekintettel arra, hogy a két zsírsav ugyanazon emésztési enzimért versenyeznek, a megnövekedett omega 6 zsírsavak aránya fokozottan a gyulladásos metabolitok termelődéséhez vezet, az érkező omega 3 gyulldásgátló metabolitok helyett. Egy további ok, amiért az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást az, hogy képesek kikapcsolni bizonyos gének kifejezését, melyek növelik a gyulladásokat a szervezetben.

 

omega 3

Tanulmány – jelentős tüdőkapacitás növekedés

Egy sportolókon végzett 12 hetes intenzív edzések vizsgálták az omega-3 hatásait. A vizsgálatban az egyik csoport omega-3-at, míg a másik csoport placebót kapott. Azok akik omega 3 kiegészítést kaptak jelentős javulást tapasztaltak a tüdőkapacitásban és működésében. A tüdőkapacitás javulásával és a tüdő működésének javulásával több oxigént tudunk felhasználni és azáltal, hogy több oxigén jut a dolgozó izmokba a terhelések alatt, annál jobb lesz az állóképességünk és nem mellékesen lerövidül a regenerációhoz szükséges idő is.

 

Az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett számos más előnye is van. Az egyik ilyen előnye az, hogy növeli az oxigén szállítását a szívizomhoz, így csökkenti a terhelését, azáltal, hogy nem kell akkora munkát végeznie, hogy a saját munkájához felvegye az oxigént. Az omega-3 zsírsavak további előnyei, melyek hasonlóak a fizikai aktivitás során mutatottakhoz. Ezek növelik az inzulin szenzitivitását az izmokban, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Szintén csökkenti a rák és a magas vérnyomás veszélyét, fontos szerepe van a szívkoszorú–ér betegségek megelőzésében és folytathatnánk.

 

Összefoglalva, az Omega-3 zsírsavak javítják a regenerációt, azáltal, hogy csökkentik a gyulladásokat az izmokban. A két fontos omega 3 zsírsav az EPA és a DHA, amelyek megtalálhatóak a lazac, szardínia, halakban és a krill olajban, valamint halolaj kapszulákban. Törekednünk kell arra, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya 1:1 és 1:2 legyen inkább. Mivel ennek a két zsírsav típusnak az aránya sokkal fontosabb, mint bármilyen más szám, ezért fontosabb arra törekednünk, hogy az omega 6 zsírsavak számának csökkenésével növeljük az omega 3 zsírsavak bevitelét.

 

[ninja-inline id=770]
1 like (You must login to like)