miben van kollagén

Kollagén tartalmú ételek és azok, amelyek segítik a kollagén termelését

Az utóbbi években a kollagént elég jól tanulmányozták gyógyászati ​​tulajdonságainak szempontjából, hogy magabiztosan kijelenthessék, hogy ez egy fontos vegyület az szervezet számára, amelyhez nagyon sokunk nem jut elegendő.

A kollagén termékek széles körben kaphatóak már, valamint a kollagén tartalmú ételeket vagy a kollagén termelés beindításában segítő ételek fogyasztásával is segíthetünk a kollagén szintjének optimalizálásában, hogy minimalizáljuk az ízületi fájdalmakat, és a bőrünket puhán és simán tartsuk.

 

Felmerülhet benned a kérdés: Hogyan juthatok hozzá természetes módon kollagénhez és milyen kollagén tartalmú ételek vannak?

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy melyek azok a kollagénben gazdag ételek, amik segíthetnek az ízületek, a hajnövekedés és a bőr egészségének megtartásában és fokozásában, valamint azt, hogy miként adhatunk hozzá étrendünkhöz olyan ételeket, amelyek segítik a szervezeted kollagén termelés beindítását.

 

 

 

Miért van a testednek valószínűleg több kollagénre szüksége, mint amennyivel már rendelkezik?

A kollagén egy fontos fehérje, amely nagy mennyiségben található meg a testben. A kollagén, amit gyakran a testünket összetartó ragasztónak is hívnak, felelős a bőr rugalmasságáért, az öregedés bizonyos jeleinek lelassításáért és az ízületek egyenletes mozgásának megtartásáért. Azonban ennél jóval többről van szó.

Ahogy az idő halad és mi öregszünk, a kollagéntermelés elkezd megszűnni, és ez a folyamat olyan tüneteket okoz, mint az ízületi fájdalom, a ráncok és a porcok sűrűségének csökkenése.

Számos más tényező, például a dohányzás, a napfény és a nem megfelelő étrend is negatívan befolyásolhatja a kollagén termelését.

Szerencsére rengeteg módszer létezik, amelyek elősegíthetik a kollagén szintjének növelését. A kollagénkiegészítő használata talán a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a jobb kollagénszint elérésének, de lehetőségünk van a kollagént tartalmazó különféle ételek fogyasztásával is növelni a szervezetünk kollagén szintjét.

Több kutatás azt sugallja, hogy egy kollagén kiegészítők (hidrolizált kollagén peptid) alkalmazása, vagy az étrendi kollagén-források bevitelének növelése segíthet:

  • Elősegíteni a bél egészségét
  • Csökkenteni az ízületi fájdalmakat
  • Csökkenteni a hajhullást
  • Javítani a bőr rugalmasságát
  • Növelni az izomtömeget
  • A csontvesztés megakadályozásában
  • Fokozni a szív egészségét

 

 

 

Miben van kollagén?  TOP kollagén tartalmú ételek

Kíváncsi vagy, hogyan lehet természetesen növelni a szervezet kollagén szintjét? Hogyan lehet az élelmiszereken keresztül kollagént bevinni? Néhány, magas kollagén- és elasztin szintű étel (a kötőszövetben megtalálható fehérjefajták) hozzáadása az étrendhez elősegítheti a kollagén szintjének gyors és egyszerű növelését.

Tehát milyen ételekkel pótolhatjuk a kollagént?  Íme néhány a legfontosabb kollagénben gazdag ételek közül, amelyeket hozzáadhatunk az étrendünkhöz:

 

1. Csontleves

kollagén tartalmú étel - csontleves

A csontok, inak, ínszalagok és a bőr pár napig tartó párolásával készített csontleves kiváló kollagénforrás, számos fontos aminosavval együtt. A csontleves már a különböző üzletekben por, vagy akár konzerv formájában is kapható, hogy segítse a könnyű elkészítést.

Kapcsolódó: Marha kollagén – minden amit tudnod kell róla

 

2. Spirulina

Ez a fajta alga, nagyszerű növényi eredetű forrása az aminosavaknak, például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A Spirulina szárított formában már nagyon sok helyen megtalálható, és kiválóan kiegészítő egy zöld turmixhoz, desszertekhez vagy gyümölcslevekhez.

 

3. Tőkehal

A legtöbb fehér halfajhoz hasonlóan, a tőkehal is gazdag az aminosavakban, például glicin és prolin. Magas esszenciális tápanyagokat tartalmaz, mint például a szelén, a B6-vitamin és a foszfor. Ügyelj azonban arra, hogy az alaszkai tőkehalat válaszd az atlanti tőkehal helyett, amely túlhalászott és kevésbé fenntarthatónak tartott faj.

Kapcsolódó: Hal kollagén peptid: kiválóan hasznosuló és öregedésgátló – Minden a halkollagénről!

 

4. Tojás

Különösen a tojás és a tojásfehérje a legjobb kollagén ételek közé tartozik, köszönhetően a kollagént alkotó aminosavak miatt (esszenciális aminósavakban is gazdag), beleértve a glicint és a prolint. Ha az egész tojást használja a tojásfehérje helyett, az egészséges zsírok és kiváló minőségű fehérje állandó forrását is biztosítja.

 

5. Zselatin

A zselatin egy olyan típusú protein, amely kollagénből származik, ezért tartják az egyik elérhető legmagasabb kollagénben gazdag ételnek. A zselatint fel lehet használni a főzéshez, és levesekbe, pörköltekbe vagy húslevesekbe keverve felhasználhatja az étkezés tápértékének növeléséhez. A zselatin-kiegészítők már széles körben kaphatóak, akár granulátum vagy por formájában is.

 

 

 

Kollagén termelés beindítása – Legjobb kollagén építő ételek

Amellett, hogy sokféle kollagént tartalmazó ételt fogyasztunk, fellendíthetjük a szervezetünk kollagén termelését is, ha néhány kollagén termelő ételt építünk be az étrendünkbe.

Tehát milyen ételek segítik a kollagén előállítását a szervezetben? Íme néhány a legjobbak közül, amelyeket hozzáadhatunk a napi rutinunkhoz:

 

1. Zöld levelű zöldségek

zöld levelű zöldségek

C-vitaminnal töltve, a zöld leveles zöldségek, például a spenót, saláta és a kelkáposzta néhány kitűnő a legalapvetőbb élelmiszerek közül, amelyek elősegítik a kollagén szintézisét a szervezetben.

A C-vitamin nem csak antioxidánsként szolgál a szabad gyökök káros hatásainak megóvására, hanem az I. típusú kollagén előállításához is szükséges, amely a szervezetben a leggyakoribb kollagén.

 

2. Tökmag

A tökmag hihetetlenül gazdag az értékes tápanyagban, biztosítva számukra az egyik legjobb kollagén termelést növelő ételt. A tökmag rendkívül gazdag a cinkben, amely fontos ásványi anyag a kollagén szintézisének, valamint az immunrendszer működésének, a sebgyógyításnak és a sejtnövekedésnek.

 

3. Eper

Amellett, hogy kiváló C-vitamin forrás, az eper a legfontosabb kollagénépítő ételek közé tartozik, mivel tartalmaznak elagénsavat, egyfajta antioxidánst, amelyről kimutatták, hogy véd a kollagén lebontásával szemben. Más bogyók, például áfonya, szeder és málna is gazdagok ebben az alapvető antioxidánsban.

 

4. Citrusfélék

A citrusfélék, például a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit nagyon táplálóak. Ezeknek a gyümölcsöknek különösen magas a C-vitamin tartalma, amely fontos vízoldható vitamin, és központi szerepet játszik a kollagéntermelésben. Ráadásul magas antioxidánsok, rost és más mikrotápanyagokban, amelyek elősegítik az általános egészséget.

 

5. Fokhagyma

A fokhagyma az egyik legelterjedtebb gyógynövény, amely gazdag kollagénfokozó vegyületekben, például kénben, amelyekről feltételezik, hogy felgyorsítják a szervezet kollagénszintézisét. Nem csak ez, hanem a fokhagyma tápláló és finom kiegészítést is kínál szinte minden ételhez, a levesektől a szószokig és a salátaöntetig, és azon túl.

Érdekelhet: Vegán kollagén – Milyen növényi kollagén források vannak?

Hialuronsav – Bőrfiatalító csodaszer. Előnyei, használata és amit tudnod kell róla!

 

 

A tápláló étrend mellett a kollagénben gazdag ételek étrendbe történő beépítésén túl, az életstílus egyéb területein is érdemes javítani. Az öregedés jeleinek leküzdésére szolgáló módszerek között szerepel a környezeti toxinok és szennyező anyagokkal való érintkezés csökkentése, a dohányzástól való távol tartás vagy a dohányzás teljes leállítása, a finomított és feldolgozott ételek csökkentése. Mindezek nagymértékben hozzájárulhatnak az emberi test kollagénszintjének csökkenéséhez.

Míg az antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek az étrend kiválóan csökkentik az öregedés jeleit és javítják az általános életminőséget, a kollagéntermelés fellendítésének legjobb módja a kollagén hidrolizátum kiegészítése.

A kollagén kiegészítők (kollagén hidrolizátum / kollagén peptid) hatékonyságát egyre több és több kutatás erősíti meg, és bár vannak olyan élelmiszerek, amelyek állítólag segítenek a természetes kollagéntermelésben, a legjobb és leghatékonyabb, ha ténylegesen hidrolizált kollagént fogyasztunk kiegészítőkből (kollagén por, kapszulás kiszerelés, tabletta, vagy folyékony állagban).

 

Népszerű termékek ebben a témában:

0 likes (You must login to like)